Večito lizanje ruskog dlana

XXI tribina Foruma pisaca (FP) i Građanskog demokratskog foruma na temu: Nacionalizam, mitomanija, paraistorija

Ostavite komentar


  1. Podrzavam ideju da se spomenik
    Nikoli Pasicu,izmesti i preseli na
    drugo mesto.Svojom politikom i
    brojnim greskama Srbiju je usme
    rio u pravcu nedodjije i vecne pro
    pasti.Recidivi takve politike dan
    as je vidkjiviji nego ikad.

    1. Radikali su oduvek svoju decu stitili, a tudju slali u rat i pogibiju. Zbog cega Pasicev sin nije obukao uniformu?

  2. Rijeka je dugo slovila kao glavna vojna luka kraljevine Msdjarske u okviru K&k ! Ako pogledamo tih gradjevine i Rijeci ili u Opatiji oseca se uticaj Budimpesti! Puno toga Se izmenilo medjuvremeno ali mentalitet Kultura zitelja jos uvek potseca na uticaj srednje Evrope K&K Aostugaerske monarhije( Magyarske) Kao sto je slucaj i u Vojvodini narodcito u Bacskoj! Ne pisem ja tendenciozno samo spominje istorijske cinjenice! Pogledajte tih ogr. Kat. Kathedrale u svim centrima Vojvodjanskih
    gradova sa biskupijadima a od manastirima ni traga ?!objektivno ili nikako?!

    1. Retki su manastiri u gradovima. Manastiiri se obicno nalaze daleko od gradova i puteva…A pravoslavne crkve, odmah pored i blizu k
      atedrala nalazimo u vecini vojvodjanskih gradova.
      Ako ste ovim hteli da nagkasite superiornost te takozvana „srednjeeuropske “ kulture, ona je , kako i samo ime kaze, srednja, ili osrednja…sto bi rekao Dzoni Stulic…“ ustajala zabokrecina“.

  3. Te osobe smatraju da je sva mudrost u njihovim glavama a glupost i neznanje u narodu! Nije Pašić problem,pametnici,nego kralj Aleksandar! On je bio u prilici da reši srpski problem,da zaokruži državu srpskog naroda. A šta je radio,na racun Srbije pravio države Hrvatima,Slovencima,izmislio Bošnjake pa i njima napravio državu i td. Sve današnje naše nedace su posledic delovanja toga Aleksandra a ne Pašića!

    1. Kako to mislite da kralj Aleksandar „izmislio“ narode i pravio im drzave? Da li je to realno moguce, nezavisno od toga da li se to nama dopada ili ne?

    2. Slažem se sa Mikanom, pa da ne parafrazitam. Usput, tekst vam vredi 0.5€. Podelite gospodi molim.

  4. Drago mi je zbog ove tribine, jer je možda prvi predznak budjenja Srbije kao istinski demokratskog i gradjanskog društva. Mlade generacije neće biti toliko zatucane. Ovde je jasno pokazana problematika Srbije. Pustili smo da srpska selendra vlada i u 21 veku. Zaboravili ste samo da pomenete Olivera Ivanovića kao poslednje žrtve srpskog nacionalizma.

  5. Instant intelektualci, koji se bave ozbilhnim pitanjima bez stvarne naučne analize već na osnovu ličnih iskustava , rekao bih frustracija.
    Preporuka za Marićevu „Ćirilicu“, ništa više od toga.
    Laku noć, intelektualna Srbijo, ako su ti ovi branioci.
    Uveren sam da nisu.

  6. Lepo je još onomad dr.Rajs napisao o Pašiću u svojoj knjizi „Čujte Srbi…“,i ne samo o Pašiću…

  7. Rijeka odnosno Sankt Veit am Flaum, i Fruska Gora odnosno Frankenwald nisu bez razloga izbor ovih kulturnih ljudi. Habsburška kruna je učinila od tih mesta ono što ona jesu!

  8. Pa sad, sta bi bilo da Rusi nisu vazda hteli da peru noge u moru? Prosto, nas ne bi bilo. Ostali bi plemena sa Balkana koja bi neko drugi porobio. Zanimljivo je citati prenesenu diskusiju, ali nemam utisak da moze da nam objasni savremenost, na primer, kako to da je Demokratska stranka, koja je cak vladala nestane, takoreci bez traga? Sad imamo samo jednu stranku i bezbroj diskusionih foruma

  9. Pre 100 i kusur godina „u Srbiji je bilo 87% nepismenog stanovništva a 13% pismenog“ ! Da li se do danas nešto promenilo? G-din profesor Slobodan Jovanović je „lepo“ opisao naše predstavnike vlasti i „intelektualnu srpsku elitu“ a još „bolje“ to uradio g-din Arčibald Rajs ! Da li se do danas nešto promenilo ? Samo na papiru, jer imamo podosta „pismenih“ – sa lažnom diplomom… naravno, na papiru ! Da li će se , u budućnosti, nešto promeniti ? Neće ! Pogotovo način razmišljanja !

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.