Velika akcija hapšenja poreskih inspektora u Beogradu, budžet Srbije oštećen za višemilionski iznos 1Foto: Pixabay

Šest poreskih inspektora uhapšeno u Beogradu zbog zloupotreba u vezi sa povraćajem PDV-a i pranjem novca, kojim je budžet Srbije oštećen za višemilionski iznos i omogućeno neosnovano bogaćenje vlasnicima privatnih firmi. Među uhapšenima je i načelnik poreske kontrole u Poreskoj upravi Zemunu, prenosi RTS.

Osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 časova Nekoliko osumnjičenih je van zemlje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su šest osoba zbog postojanja sumnje da su izvršile više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i na taj način oštetile državni budžet za oko 124,1 milion dinara, saopštio je MUP.

Hapšenja su se odvijala u poreskim upravama Zemun i Voždovac, a osumnjičenima su lisice stavljene na radnom mestu.

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu finansija Poreskoj upravi Filijala Voždovac Lj. Š. (1959), D. S. (1975), A. B. (1972), kao i A. P. (1965), T. V. (1959) i D. S. (1965) zaposleni u Poreskoj upravi Filijala Zemun.

Sumnja se da su Lj. Š., D. S., A. B. i jedna osoba za kojom se traga, kao i T. V. i D. S., od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a.

A. P., inače rukovodilac jednog odeljenja zemunske filijale Poreske uprave je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinjavala D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Hapšenje se sprovodilo po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa unutrašnjom kontrolom Ministarstva finansija.

Današnja akcija nastavak je avgustovske akcije, kada je u Beogradu uhapšeno sedam osumnjičenih da su oštetili budžet Srbije za 350 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari