VJT: Poreska inspektorka iz Zemuna osumnjičena za proneveru 11,6 miliona dinara 1Foto: bg.vi.jt.rs

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu danas je saslušana Danijela D. (58) zbog sumnje da je kao poreska inspektorka u filijali Zemun zloupotrebila službeni položaj.

Osumnjičenoj se na teret stavlja da je tokom februara i marta 2022. godine sačinila zapisnik o kontroli privrednog društva „FORNAX GROUP“ doo iz Beograda u koji je unela lažne podatke u vezi kontrole, obračunavanja i plaćanja poreza na dodatu vrednost za to privredno društvo, saopštilo je VJT.

Na taj način je, dodaje se, omogućila da se tom privrednom društvu odobri i isplati nezakonit povraćaj PDV-a u iznosu od 11.665.312 dinara, čime je pribavljena korist navedenom privrednom društvu, a u istom iznosu oštetila budžet Republike Srbije.

Nakon saslušanja tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da osumnjičenoj odredi pritvor da ne bi uticala na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovila krivično delo.

VJT je podsetilo da je pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije 21. avgusta ove godine pokrenuta istraga protiv Aleksandra O, Miloja T, Marijane O, Jovane B, Jasmine S, Aleksandra R. i Draženka N. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Poreska prevara u vezi s porezom na dodatu vrednost, Poreska utaja i Pranje novca, kojima su oštetili budžet Republike Srbije za oko 350 miliona dinara.

Ova istraga je proširena 11. septembra godine naredbom o proširenju istrage protiv poreskih inspektora Ljiljane Š, Dejana S, Zorana N, Aleksandre B. i Tatjane V. zbog sumnje da su izvršili krivična dela Zloupotreba službenog položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari