„Velika ćuprija“ u Novom Pazaru na čekanju pola decenije 1Foto: N. Kočović

Prošlo je pola decenije od posete predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana Novom Pazaru. Gradski zvaničnici i bošnjački politički prvaci tada su to ocenjivali kao istorijski događaj. Uz to su išli i potpisani protokoli o turskim ulaganjima od više od dva miliona evra za izgradnju nove zgrade vrtića, dva mosta u centru grada, sa pristupnom saobraćajnicom i rekonstrukciju hamama Isa-bega Isakovića.

Investicije su u to vreme izgledale kao već završena stvar. „Završena stvar“ se otegla sve do sada, kada nema ni nagoveštaja o mogućem početku realizacije nekog od tih projekata.

Izgradnja mostova u centru grada poslednji put je pomenuta krajem jula ove godine, kada su na javni uvid stavljeni projekti ta dva objekta.

Da li je i kakve primedbe ima stručna javnost nije poznato. Trebalo bi, prema najavama, da je u toku prikupljanje dokumentacije o lokacijskim uslovima.

Urbanističke projekte uradili su stručnjaci novopazarskog Zavoda za urbanizam uz idejna rešenja, koja je uradila novosadska kompanija “Gramont NS“.

Po tim projektima, jedan most gradiće se uzvodno na reci Raški, iznad hotela „Vrbak“, sa pristupnom saobraćajnicom prema Rekreacionom centru i parkingu automobila.

Drugi most je u samom centru grada, poznat kao „velika ćuprija“, koji spaja novi deo grada sa Starom čaršijom.

„Velika ćuprija“ treba da bude srušena, a novi će imati tri kolovozne trake, pešačke i biciklističke staze.

Vrednost ova dva mosta je 1,5 miliona evra. Tender za izradu idejnih rešenja, vredan 11 miliona dinara, završen je u februaru 2018. godine i lokalna samouprava je, za proleće te godine, najavljivala početak radova.

Projektanti su imali ozbiljan zadatak da novu „veliku ćupriju“, koja se nalazi u podnožju Novopazarske tvrđave uklope u ambijentalnu celinu.

Prezentacija projekta za taj most, bila je i 2019. godine. Stručnjaci kompanije „Gramont“ su godinu dana radili na tom projektu.

O koliko važnom saobraćajnom projektu govore podaci, koje su saopštili projektanti, da kroz centar Novog Pazara dnevno prolazi 33.000 pešaka i 22.000 vozila.

Više od deset godina „velika ćuprija“ je na spisku gradskih kapitalnih investicija.

Više vesti iz ovog grada pročitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari