Novi Sad: Velika količina otpada izvučena iz kanalizacije, počinje sanacija bunara 1Foto: twitter.com

Velika količina vlaknastog otpada izvučena je iz kanalizacije, saopštilo je Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija, i najavilo početak radova na sanaciji bunara na Keju.

Ekipa tog preduzeća u ulici Kornelija Stankovića izvukle su veliku količinu vlaknastog materijala iz kanalizacije. Iz Vodovoda i kanalizacije napominju da je situacija kritična u celom gradu.

– Kako kanalizaciona mreža ima izuzetan značaj, još jednom apelujemo da se u nju ne bacaju predmeti i stvari kojima je mesto u kontejnerima i kantama za đubre. Kanalizacija služi isključivo za sanitarne potrebe i svi treba da budemo svesni da nesavesno ponašanje može prouzrokovati zagušenje, izlivanje i ogromnu štetu na kanalizacionom sistemu, napominju iz JKP-a.

Preduzeće apeluje na novosađane da ne bacaju u kanalizaciju otpad poput vlažnih maramica, kuhinjskih ubrusa, štapića za uši, uložaka i tampona, najlon čarapa, starih lekova, masnoće i ulja, flastera, cigareta, gumenih rukavica i zaštitnih maski.

Takođe ističu da u kanalizaciju ne bi trebalo odlagati i krupan otpad kao što su gume, delovi nameštaja i bele tehnike, delovi automobila ili leševi životinja, uz napomenu da je u pitanju „samo deo spiska onoga što se pronalazi u šahtovima i kanalizacionim otvorima“.

– Takvu vrstu otpada treba odlagati na propisana mesta jer mogu ozbiljno da oštete i zaguše pumpe i izazovu kvarove te ozbiljno ugroze funkcionisanje komunalnog sistema našeg grada i dovedu do neplaniranih finansijskih troškova, stoji u saopštenju Vodovoda i kanalizacije.

Danas počinju radovi na sanaciji bunara BHD1 na izvorištu Štrand, što je prva sanacija tog bunara u poslednjih 13 godina, objavio je Vodovod i kanalizacija. Planira se utiskivanje novih drenova i očekuje se da će bunar sa trenutnih 30 dostići kapacitet od oko stotinu litara u sekundi.

Predviđa se da će radovi trajati šest meseci, zbog čega će povremeno biti zatvaran deo Keja za pešake i bicikliste. Izvođač radova je OST BOHR DOO, a vrednost radove se procenjuje na blizu 85 miliona dinara, poručeno je iz JKP Vodovod i kanalizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari