Udruženje za očuvanje i negovanje starih i umetničkih zanata Grlica iz Pirota pokrenulo je projekat pod nazivom Potencijali postoje, iskoristimo ih, čiji je cilj izrada jedinstvene baze podataka turističkih potencijala opštine Pirot.

Slavica Ćirić, predsednica Udruženja, kaže za Danas da ima mnogo neiskorišćenih turističkih potencijala u ovoj opštini, a posebno na Staroj planini.

– Želimo da stvorimo bazu podataka kako bi se najpre izvršila kategorizacija objekata za seoski turizam i animirao veći broj ljudi koji u mnogim selima svoje napuštene kuće, uz dogradnje i adaptacije, mogu da iznajmljuju turistima- kaže Ćirićeva.

Ona dodaje da je poslednjih nekoliko godina preko Turističke organizacije Pirota kategorisano dvadesetak kuća u pojedinim selima opštine. Nakon prikupljanja i formiranja baze podataka oni će biti dostupni javnosti na posebnom veb sajtu.

Tatjana Karanović, kustos Muzeja Ponišavlja naglašava da se u mnogim selima na Staroj planini nalazi veliki broj spomenika kulture koji su pod zaštitom države i koji mogu da se iskoriste za razvoj turizma.

Izradu baze podataka podržalo je Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj a projekat podržavaju i opština Pirot i nevladine organuzacije Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina“ i Građanska čitaonica „Pirgos“, kao i Muzej Ponišavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari