"Veliki dan za srpsku medicinu": Na Institutu "Dedinje" u jednom danu 10 miniinvazivnih operacija srca 1Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

Hirurzi Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ od ranog jutra izvode, po prvi put u Srbiji i regionu, možda i u Evropi u toku jednog dana, 10 miniinvazivnih operacija. Kako navode, ovo je još jedan veliki dan za srpsku medicinu.

„Ovo je novi rekord nakon evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zalistka na srčanom mišiću (TAVI). Od ranog jutra, hirurške ekipe Instituta „Dedinje“, rasporedile su se u pet operacionih sala izvodeći 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu. Pacijenti sa koronarnom bolešću i oni sa urođenim srčanim manama, starosti od 30 do 80 godina, će za jedan dan nakon operacije stajati na svojim nogama, otići kući, a već drugi ili treći dan će biti osposobljeni za svakodnevne životne aktivnosti“, objašnjavaju iz Instituta „Dedinje“.

Ekipe kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara danas rade na rekonstruktivnoj hirurgiji mitralnog, zatim zameni aortnog zalistka i mikro bajpasu (MIDCAB).

„U svakoj od ovih procedura učestvuje po tri kardiohirurga, funkcionišući timski, onako kako se to odavno radi u ovoj kući, te tako Institut čini sve da ukine liste čekanja, da pacijenti budu zadovoljni i zdravi. O benefitima miniinvazivne hirurgije za pacijenta, koju Institut „Dedinje“ odavno radi rutinski, dovoljno govori mali rez, što je donedavno bilo nezamislivo. Кod svih ovih operacija je primenjivana teška hirurgija, sa velikim rezom, koji je podrazumevao presecanje grudne kosti, mnogo sporiji i teži oporavak“, ističu u saopštenju iz instituta „Dedinje“.

Ovaj institut uskoro slavi 45 godina rada, a smatra se da je odavno postao moćan centar za miniinvazivnu i endoksopsku hirurgiju srca.

Iz instituta dodaju da su njihovi lekari obučeni u najboljim svetskim centrima iz kojih donose najsavremenije procedure i nove pristupe u lečenju srca i krvnih sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari