Veliki park u Kikindi: Đaci prikupljali lišće i plodove za razglednice 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Kikindi je povodom Evropskog dana parkova organizovana radionica ,,Upoznaj Veliki park“ za učenike.

U programu su učestvovali učenici drugog razreda OŠ ,,Vuk Karadžić“, koji su posetili park, sakupljali lišće i plodove i upoznavali sa prirodom i njenim očuvanjem.

Obeležavanje Evropskog dana parkova nastavljeno današnjom akcijom sakupljanja električnog i elektronskog otpada u OŠ ,,Feješ Klara”, SSŠ ,,Miloš Crnjanski” i Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović”.

Veliki park, Varoški park ili park Blendaš u Kikindi postoji 127 godina i često je menjao naziv a danas je najpoznatiji kao „Deka park“.

Prema podacima Turističke organizacije grada Kikinde, park je podignut 1896. godine, zaštićen je i predstavlja značajno prirodno dobro III kategorije.

Prvobitno je dobio  ime „Plantaš „, a u sklopu njega je otvoren ugostiteljski objekt. Park je tokom više od veka postojanja promenio naziv: „Gradski vrt“, „Nacionalni vrt“, „Veliki park“ i na kraju „Park Blandaš“, koji se i danas koristi.

Park ima oko 700 stabala, od kojih su 29 vrsta lišćara i 11 vrsta četinara. U parku je zastupljeno 40 vrsta, oblika i sorti drveća. Kestenova staza proteže se celom dužinom glavnog šetališta parka. Park je omiljeno mesto okupljanja mladih i raj za rekreativne šetače i trkače.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari