Ovogodišnji, osmi po redu Međunarodni i regionalni sajam privrede u Subotici odvija se u duhu i pod po sloganom „Mali biznis i stari zanati“, a jedna od osnovnih ideja ovakve manifestacije u Subotici jeste podsticanje saradnje u regionu.

O tome dovoljno govori i prisustvo privrednika i predstavnika čak sedam privrednih komora, između ostalog, iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, i Švedske. Ministarka privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, koja je i otvorila sajam, istakla je da je upravo regionalna saradnja put za napredak i razvoj, te da svakoj regiji pruža šansu.

Budući da je akcenat stavljen na mali biznis, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu Balint Juhas, čiji je sekretarijat jadan od pokrovitelja manifestacije, napomenuo je da je Sajam šansa za mala i srednja preduzeća, i za sve preduzetnike i zanatlije s teritorije Vojvodine da se dokažu i predstave svoje proizvode, ali i da pronađu buduće partnere u regiji.

Jedna od važnih privrednih grana u kojoj je moguće ostvariti uspešnu razmenu jeste proizvodnja hrane, a kako je istakao predsednik Privredne komore Crne Gore, inače partnera sajma, Velimir Mijušković, srpski proizvođači hrane obezbeđuju više od četvrtine inostranog robnog prometa ove zemlje.

Sajam je posebno značajan za grad, istakao je gradonačelnik Jene Maglai, jer strategija pokretanja u velikoj meri devastirane lokalne privrede upravo počiva na osnaživanju malih i srednjih preduzeća. Ovogodišnji Međunarodni regionalni sajam traje do 7. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari