Na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta počinje izgradnja Nacionalnog veslačkog centra čime će ova varošica, praktično, postati metropola toga sporta u kome Srbija postiže i zapažene međunarodne rezultate. Nacionalni veslački centar je zajednička investicija Republike, Veslačkog saveza Srbije i Opštine Veliko Gradište.


Tim povodom, Snežana Samardžić Marković, ministarka za omladinu i sport u Vladi Republike Srbije posetila je ovu sve popularniju turističku destinaciju u društvu domaćina Dragana Milića, predsednika Opštine Veliko Gradište, Nebojše Jevremovića, generalnog sekretara Veslačkog saveza Srbije, Vladimira Ilića visokog funkcionera Udruženih regiona Srbije i njihovih saradnika. – Predviđeno je da stručno osmišljeni objekat služi za okupljenje vrhunskih sportista u cilju priprema za evropska i svetska takmičenja, planirano je da bude dostupan za Olimpijadu u Londonu 2012. godine, kako bi se naši olimpijski kandidati ovde pripremali. Svakako, očekujemo da će centar poslužiti i za kontinuirano usavršavanje mlađe generacije. Ministarstvo omladine i sporta u izgradnju Nacionalnog veslačkog centra uložiće 12,5 miliona dinara smatrajući da praktično otpočinje nova faza u razvoju veslačkog sporta, koji je važan za Srbiju, budući da je akademski sport izuzetno zastupljen u svetu. Takođe, ima poseban status u olimpijskoj porodici.Veslački savez Srbije je dobro organizovan, ostvaruje zapažene rezultate, ima olimpijske kandidate i medalje što su razlozi da u veslanje još više ulažemo. Ujedno je ovo i investiranje u Veliko Gradište, stalo nam je da sport ne bude pitanje samo jednog centra. Želimo da se šampioni rađaju u svakom mestu u Srbiji, da svako mesto dobije priliku za razvoj vrhunskog sporta i uporedo turizma. Pohvalila bih VSS što je sam puno toga uradio, takođe i Opštinu Veliko Gradište s obzirom na to da je brzo i uspešno odreagovala povodom ponuđene inicijative. Nacionalni veslački centar je zajednička investicija Republike, udruženja građana VSS i lokala, zato je ovo pravi uspeh za nas. Što je Nacionalna kuća fudbala u Staroj Pazovi, to će za veslače biti centar u Velikom Gradištu, rekla je Snežana Samardžić Marković.

Inače, saradnja Veslačkog saveza Srbije i varošice na Dunavu traje oko 15 godina pa je, tim povodom, Dragan Milić istakao: – Izgradnja centra uklapa se u program razvoja i ambicije opštine, podržane i od strane Vlade Srbije, koja ovaj deo Srbije smatra izuzetno perspektivnim. Zahvalio bih Ministarstvu omladine i sporta što je izdvojilo sredstva da lepa ideja zaživi. Mi smo obezbedili veoma pogodnu parcelu a VSS obezbedio ostalo. Očekujemo da radovi počnu za nekoliko dana i da do proleća objekat bude završen. Koristim priliku da pozovem i predstavnike drugih sportskih grana da ukoliko žele da ulože u infrastrukturu, učine to uz našu punu podršku. Opština Veliko Gradište usmerena je ka turizmu a uz nove sadržaje sezona bi mogla trajati cele godine, istakao je Milić.

Posetu gradu na Dunavu Snežana Samardžić Marković je iskoristila i za obilazak terena sa veštačkom travom i tom prilikom izrazila zadovoljstvo onim što je imala priliku da vidi. Prezadovoljna sam jer ova opština je među tri koje su dobile pohvalu za održavanje i iskorišćenost terena sa veštačkom travom, koji su izgrađeni tokom prošle godine u okviru velike nacionalne kampanje da 52 opštine u Srbiji dobiju ovakve terene. Namera nam je bila da deca dobiju kvalitetne uslove za igru, rekla je ministraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari