Veliko ineresovanje za SANU 1

Broj kandidata za koje su predlozi stigli izvan Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), „sa strane“, ove godine je tri puta veći nego ranije, rekao je danas potpredsednik SANU Ljubomir Maksimović, navodeći da je još rano da se saopšti ko je predložen, „sa strane“ ili iz same Akademije za nove članove.

On je, na konferenciji za novinare, naveo da je sa strane predloženo 109 kandidata, podsetivši da pravo da tako predlažu imaju razne organizacije i ustanove koje se bave naukom i umetnošću.

Pre svega Unverziteti, fakulteti, Instituti, naučna i umetnička društva, po određenim pravilima, precizirao je Maksimović.

Prema njegovim rečima, taj broj je smanjen na 109, jer je Komisija za praćenje izbora neke odbacila nakon provere da li su tehnički valjani.

Govoreći o kandidatima koje predlaže sama SANU, on je rekao taj je proces „u toku“ i da je većina Odeljenja notirala svoje moguće kandidate.

Ne govorimo o imenima, ona u ovom trenutku i nisu važna, mogla bi da izazovu razne, možda, nepredviđene konotacije, rekao je Maksimović.

Imena, naveo je, naravno mogu da procure, ili da budu saopštena od drugih, da se pojave u medijima, kao što se i desilo, „bilo tačno ili ne“.

Akademija zvanično u ovom trenutku o imenima ne govori, ni o onima koja se u njoj pojavljuju niti koja dolaze spolja, to će se verovato znati krajem marta, početkom aprila, rekao je Maksimović, podsetivši da će se novi članovi izabrati u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari