Veliko interesovanje za vakcinaciju protiv gripa u Nišu: Vakcinu primilo više od 1.800 ljudi 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

U Nišu je od 28. septembra do danas vakcinisano protiv sezonskog gripa više od 1.800 građana, što je veliko interesovanje, rekao je direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

On je kazao novinarima da se dnevno u proseku vakciniše 400 pacijenata dnevno, što “ukazuje da će dnevno biti dato oko 15.000 vakcina”.

Prema njegovim rečima, protiv gripa se najčešće vakcinišu hronični bolesnici koji to rade godinama unazad, ali da to čine i mlađi pacijenti, starosti od 30 do 40 godina.

Odraslo stanovništvo vakcinu protiv sezonskog gripa može da primi u prostorijama Kluba Doma zdravlja, radnim danom od 7 do 20 sati, a vikendom od 7 do 13.30 sati.

Deca starija od šest meseci i mladi do 18 godina mogu je dobiti u centralnom objektu Doma zdravlja, ulaz broj 4, na odeljenju vakcinacije.

Vakcina može da se primi i u gradskim i seoskim ambulantama.

Iz Doma zdravlja poručuju da bi vakcinu trebalo da prime deca starija od šest meseci koja boluju od hroničnog poremećaja plućnog i kardiovaskularnog sistema, šećerne bolesti i poremećaja bubrega.

Vakcinu bi, takođe, trebalo da prime i građani stariji od 65 godina, pogotovu ukoliko boluju od hroničnih bolesti ili su oslabljenog imuniteta.

Protiv sezonskog gripa trebalo bi da se vakcinišu i korisnici gerontoloških centara i ustanova socijalne zaštite, kao i radnici tih ustanova.

Dom zdravlja raspolaže vakcinom ,,vaxigrip tetra“ koja je namenjena svim starosnim kategorijama, kao i trovalentnom vakcinom ,,torvaxflu“ za uzrast od 18 do 65 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari