Veljko Odalović: Snage međunarodne zajednice nemaju časnu misiju na Kosovu 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS/MO)

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da međunarodna zajednica i njene snage na Kosovu nisu imale 1999. godine časnu misiju, kao što je nemaju ni danas.

Odalović je, na konferenciji za novinare Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu povodom 23 godine od osnivanja, istakao da su se stradanja i kidnapovanja desila kad je na Kosovu bilo 50.000 pripadnika Kfora, dobro naoružanih i opremljenih, koji je trebalo da štite Srbe, a da do danas nema odgovornih za to.

Pravo na istinu o nestalim je elementarno, a to je stavljeno u drugi plan. Danas govorimo ne o brojkama, nego o ljudima, istakao je on, podsećajući da se na Kosovu još 1.621 osoba vodi kao nestala, a da je Komisiji Vlade Srbije prijavljeno 560 onih za čiju sudbinu se ne zna.

Odalović je naglasio da je posebna težina stradanja zdravstvenih radnika Srba, koji su brinuli o ljudima svih nacionalnosti.

Lekari su ciljano bili meta, ubijani su na radnim mestima, ili na putu ka radnom mestu, zaključio je on.

Predsednica Udruženja Verica Tomanović ocenila je da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i Kumanovski sporazum zvuče gotovo licemerno i apsurdno, jer se ne primenjuju.

Kako je naglasila, Unmik nije ispoštovao zajednički dokument sa tadašnjom SRJ, u kome se obavezao da do decembra 2002. godine pronađe i istraži sve masovne grobnice, a isto to nije uradio ni Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Stvarni podaci nisu nam poznati, zataškavaju se, konstatovala je Tomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari