Venecuela, u kojoj gotovo mesec dana traju protesti protiv vlade Nikolasa Madura, obeležila je juče prvu godišnjicu smrti socijalističkog predsednika Uga Čaveza, koji je 5. marta 2013. preminuo posle dvogodišnje borbe protiv raka. Vlasti u Karakasu su nekoliko nedelja pripremale ceremoniju odavanja pošte Čavezu na koju su pozvani brojni šefovi država.


Pošto nije bio objavljen zvaničan spisak pozvanih, poznato je da su se pozivu odazvali predsednici Nikaragve i Bolivije, Danijel Ortega i Evo Morales. „Idemo u Venecuelu da podržimo svog brata, predsednika Madura i njegovu vladu“, rekao je Ortega. Predsednik Nikolas Maduro je preksinoćpozvao narod da „u miru i ljubavi“ oda poštu Čavezu.

Na ulicama Karakasa postavljene su Čavezove fotografije, a svi mediji emitovali su njegove govore. Posmrtni ostaci predsednika, koji je bio komandant padobranske jedinice, počivaju u kasarni kod Karakasa.

Čavez je 1992. predvodio neuspeli vojni puču Venecueli. Nekoliko stotina ljudi je poginulo, pučje propao, a Čavez je bio zatvoren. Posle dve godine provedene u zatvoru, pomilovao ga je tadašnji predsednik Rafael Kaldera.

Povodom godišnjice Čavezove smrti održan je i vojni defile, a na televiziji je prikazan dokumentarni film „Moj prijatelj Ugo“ američkog reditelja Olivera Stouna. Stoun je rekao da se 50-minutni film sastoji od svedočenja naroda koja govore „o ljubavi prema Čavezu i koliko im nedostaje“. Ugo Rafael Čavez (1954-2013), kao vođa bolivarijanske socijalističke revolucije, promovisao je svoje viđenje demokratskog socijalizma, latinoameričkih integracija i anti-imperijalizma. Čavez je bio vatreni kritičar neoliberalne globalizacije i spoljne politike Sjedinjenih Država.

Pošta u Kući cveća

Ambasada Venecuele u Srbiji obeležila je juče godišnjicu smrti Čaveza polaganjem venca na grob Josipa Broza Tita. Prvi sekretar ambasade Venecuele Oskar Hose Suloaga Mendes kazao je da su Čavez i Tito bili „borci za svetski mir i pravdu“. „Odajući počast predsedniku Titu, odajemo poštu i Ugu Čavezu ali i svima koji su se borili za postizanje mira i socijalne pravde u svetu. Predsednik Čavez se uvek borio za napredak sopstvenog naroda, za socijalnu jednakost i multipolarni svet“, kazao je Suloaga. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici ambasada Kube, Meksika i Ekvadora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari