Dva dana pošto je Ugo Čaves objavio da ga na Kubi čeka još jedna operacija, politička javnost bavi se budućnošću Venecuele i načinom na koji je predsednik objavio ime svog potencijalnog naslednika Nikolasa Madura.

Ovo je prvi put da je Čaves nagovestio mogućnost odlaska sa funkcije priznavši da su mu doktori rekli da njegovo zdravstveno stanje nije baš dobro, umesto da, kao do sada, javnost o bolesti obavesti preko Tvitera ili televizije.

Analitičari primećuju da je u obraćanju Čaves nekoliko puta ponovio reč „jedinstvo“ . „Ovo je značajan čin prenosa odgovornosti“, navodi Havijer Korales, profesor političkih nauka na koledžu Amherst. Čak i ako se Čaves oporavi nakon predstojeće operacije, „nema nikakve sumnje da je u Venecueli nastupila tranzicija vlasti bez presedana, kaže Korales. Čaves, koji je predsednik već 14 godina, reizabran je u oktobru na još jedan šestogodišnji mandat koji zvanično počinje 10. januara. Međutim, ako zbog bolesti ne bude u stanju da obavlja funkciju pre tog datuma, ustav nalaže da Maduro kao potpredsednik postaje predsednik. Ukoliko pak ne započne svoj novi mandat ili napusti funkciju u prve četiri godine biće sazvani novi izbori, stoji u ustavu. U tom slučaju Maduro će po želji Čavesa biti partijski kandidat za predsednika.

Novi izbori bi, međutim, mogli da otvore vrata za Enrikea Kaprilesa, Čavesovog izazivača na oktobarskim izborima, koji je tada osvojio 44 odsto glasova, što je daleko više nego što je osvojio ijedan kandidat koji se ranije takmičio protiv Čavesa. Kaprilesa u nedelju čeka trka za reizbor na mestu guvernera Mirande, jedne od najnaseljenijih država Venecuele koja obuhvata i delove Karakasa. Pojedina istraživanja pokazuju da bi Kapriles mogao vrlo lako da potuče Madura na predsedničkim izborima. Iako ima punu podršku Čavesa, Madura baš ne vole svi u partiji, kao i vojno rukovodstvo kojem je Čaves dao veliku ulogu u novoj vladi.

Građani su, javljaju dopisnici, „opsednuti“ Čavesovom bolešću. Na trgu u centru Karakasa nekoliko stotina pristalica sa nevericom je reagovalo na vest. „Savladaće on još jednu prepreku. Biće sa nama zauvek“, kaže Israel Perez, (32) student prava. Na pitanje da li će podržati Madura kao Čavesovu zamenu, Perez odgovara da će građani Venecuele podržati svaki zahtev koji im uputi predsednik. Za pojedine vesti o Čavesovoj bolesti su izvor bezbroj spekulacija i teorija zavere. Neki insistiraju da je izmislio bolest ne bi li skinuo s grbače svoje protivnike, dok najžešći protivnici Čavesovu bolest smatraju znakom nade za Venecuelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari