Veran Matić u Vranju: Današnje suđenje je pokazalo zašto Kantar treba da bude u zatvoru 1foto FoNet Milica Vučković

Slučaj pretnji OK Radio i njenoj vlasnici Oliveri Vlatković je aktuelno jedan od naj kompleksnijih slučajeva u medijskoj sveri Srbije. Današnje suđenje pokazalo je da optuženi i dalje nastavlja sa pretnjama i uvredama“, ocenio je u razgovoru sa novinarima u Vranju Veran Matić, predsednik Stalne komisije za bezbednost novinara.

Matić je izrazio zadovoljstvo kako je glavni pretres pred Opštinskim sudom u Vranju vodila sudinica Jelena Dimitrijević, iskazujući stav da je „efikanost pravosuđa u slučaju medijskih pretnji na vidiku“.

– Glavni pretres i saslušanje svih optuženih i oštećenih pokazao je zašto ljudi poput Dejana Nikolića trebaju da budu u zatvoru. Videli su pokušaj advokata da kroz formalne zahteve pokušaju da ceo proces odvedu u pravcu opstrukcije i odlaganja. Očekujem da će u daljem toku suđenja biti saslušani svi preostali svedoci i da će brzo biti doneta adekvatna presuda – naveo je Matić, tokom razgovora sa novinarima u Vranju.

Matić je ponovio da se i na današnjem glavnom pretresu „optuženi Nikolić ponašao u svom maniru  arogatnih pretnji, govoreći da „Ko treba da se plaši i treba da se plaši“, kao i da je rekao „Streljate me, ovde odmah“, „Ovo se radilo u Jasenovcu“ .

-Nikolić je prozivao i mene, a svojim ponašanjem je uneo uznemirenje kod dve danas saslušane osobe koje su oštećene:Olivere Vladković, direktorice OK Radia, kao i finasijske direktorice ovog medija Svetlane Ivanov, koje i dalje trpe teške traume, i strahuju za svoj život i egzistenciju- naglasio je Matić, navodeći da je od policije dobio podatak da se ispred zgrade Osnovnog suda u Vranju „okupilo oko tri stotine Roma iz vranjske Gornje čaršije, Surdulice i drugih mesta“.

-Očekujem da se zbog danas zloupotrebe njegovog lika oglasi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je bilo dela okupljenih građana koji su nosili majice sa njegovim likom na kojima je bilo ispisano „Vučiću pomozi – tražimo pravdu“ – naglasio je Matić, ukazujući na dimenziju koju želi da pred pravosudnim organima iskoristi optuženi Dejan Nikolić – Kantar. On je rekao da advokati odbrane pokušavaju da „ceo slučaj opstruiraju zahtevajući da se prilože dodatna dokumenta koja nisu u direktnoj  vezi sa aktuelnim pretnjama koje su se desile vlasnici OK Radia“.

U prosotrijama zatvorenog kafića No coment u okviru koga se u istom prostoru nalazi i redakcija OK Radia, moglo se čuti da je i dalje „neophodna solidarnost svih novinara sa juga Srbije“. Suđenju danas nisu prisustvovali predstavnice OESC iz Bujanovca, kao ni lokalni novinari iz multietničkih redakcija u ovom gradu koji su na pethodnom sastanku izneli više slučajeva ugrožavanja njihove bezbednosti.

Kako je rečeno za 26. avgust zakazan je glavni pretres pred Opštinskim sudom u Vranju na kome će biti saslušana optužena lica koja su lepila plakate sa likom Verana Matića u centru Vranja.

Stojanović: Neophodna je solidarnost sa kolegama

– Očekujem od kolega novinara iz cele Srbije da Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara prijave sve slučajeve ugrožavanja njihove bezbednosti , i tu je neophodna naša solidarnost, jer bez javnosti nećemo moći da pokrenemo da mehanizmi pravosuđa deluju angažovanije na zaštiti novinara i njihove bezbednosti – rekla je Ljiljana Stojanović, članica Stalne grupe za bezbednost novinara i urednica regionalne agencije JUGpress.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari