Veran Matić: Zaslužena kazna za paljenje kuće novinara, verujem da će Simonović završiti u zatvoru 1foto FoNet Milica Vučković

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ocenjuje za Danas da je presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića “vanredno važna”, te da veruje da će bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović odslužiti kaznu zatvora, “a ako do toga ne dođe, nastavljamo borbu”.

– Milan Jovanović je po drugi put dočekao pravdu. Prvostepena presuda je izrečena po drugi put. Drugu osuđujuću presudu je izrekao još jedan sudija u ovom višegodišnjem postupku što je dokaz više o nepobitnim činjenicama koiji terete Dragoljuba Simonovića i druge izvšioce ovog gnusnog krivičnog dela. Izrečena kazna je na ukupno 17 godina od kojih je Simonović ovoga puta dobio povećanje zatvorske kazne na pet godina – ističe Matić.

On dodaje da je veoma važno što je u kratkom obrazloženju presude, sudija istakao da je Milan Jovanović napadnut zbog toga što se bavio novinarstvom, i zbog obavljanja svog posla. Da je direktni motiv bio zaustavljanje pisanja o zloupotrebama predsednika opštine Grocka, Simonovića. I što je navedena otežavajuća okolnost, nedostatak empatije i kajanja tokom celog sudskog procesa (kojim je vladala sekundarna viktimizacija Jele i Milana kao žrtava) – ukazuje Matić.

Prema njegovim rečima, tužilac Predrag Milovanović je tokom oba procesa pokazao kako se brani integritet tužilačke pozicije do te mere da najavljuje da će se žaliti tražeći zatvorsku kaznu od osam godina za Simonovića.

– Ovo je i prvi veliki slučaj Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je od prvog trenutka paljenja kuće bila potpuno uključena u praćenje slučaja kao svojevrsni most između institucija sistema, žrtava i medijske javnosti. Intenzivno praćenje istrage a potom i suđenja, čak 50 ročišta i solidarnost sa Milanom i novinarima redakcije Žig info takođe su pomogli da se umanji stalna proizvodnja štete koju su nanosili optuženi i odbrana – naglašava naš sagovornik.

Matić dodaje da je ovo i primer konkretne solidarnost kroz prikupljanje novca za obnovu kuće, jer je potpuno neizvesno kada će se dogoditi i taj deo pravde, kroz nadoknadu pričinjene štete.

– Ovaj slučaj je u potpunosti zasnovan na čvrstim dokazima i ne vidim ni jedan razlog da ne dođe do potvrđivanja presude na Apelacionom sudu. Verujem da će Simonović i ostali optuženi odslužiti kaznu zatvora. Svojim dokazanim krivičnim delom i ponašanjem postao je ozbiljan teret mogućim političkim i drugim mogućim zaštitnicima. Ako se pak to ne dogodi, to će biti samo novi razlog da nastavimo da se borimo – izričit je Matić.

Prema njegovim rečima, ovo je i ohrabrujuća najava za presudu Apelacionog suda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije koja pokazuje da ovakvi napadi na život i integritet novinara ne mogu proći nekažnjeno u Srbiji 2023. godine.

Podsetimo, Drugi osnovni sud u Beogradu juče je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića prvostepeno osudio na pet godina zatvora zbog izazivanja teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnbosno zbog toga što je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari