Milan Jovanović za Danas povodom presude Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće: Ovo je samo jedna dobijena bitka 1Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Ovo je samo jedna dobijena bitka, a rat za slobodu medija još uvek nije. To je na vama mlađima da nastavite. Koliko sam mogao, ja sam dao toj borbi, a mislim da sam dao mnogo. Drago mi je da smo bar jednu bitku dobili, kaže za Danas Milan Jovanović, novinar portala Žig info, povodom presude bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću.

Drugi osnovni sud u Beogradu danas je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića prvostepeno osudio na pet godina zatvora a zbog izazivanja teškog dela protiv opšte sigurnosti,odnbosno zbog toga što je druge okrivljene podstrekivao da zapale imovinu novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića.

Željko Matorčević, urednik portala Žig Info, ocenjuje za Danas da je današnja presuda je ohrabrujuća za sve novinare koji svoj posao obavljaju časno i pošteno.

– Dobro je što je postupajući sudija prihvatio obrazloženje postupajućeg tužioca, Predraga Milovanović, da je Simonović funkcioner i predsednik opštine, te je bio dužan da trpi kritike, a ne da svojim uticajem doprinosi da se Milan više ne bavi istraživačkim novinarstvom. Nažalost, ima još mnogo nerešenih slučaja napada na novinare u Srbiji a koji su nerazrešeni – ističe Matorčević.

On dodaje da ne treba dozvoliti da aktuelna vlast ovu presudu iskoristi samo da bi sebe promovisala, odnosno da prikaže kako se u Srbiji rešavaju napadi na novinare.

– Bitno je da ova kazna doprinese slobodi medija i da se svaki sledeći političar zapita da li će nauditi, po bilo kojoj osnovi, nekom novinaru. Ovom presudom smo dobili samo jednu bitku, ali rat za nezavisnost medija i sprečavanje napada na novinare još uvek traje. Ne treba da zaboravimo ni da je ovo danas bilo 50 ročište. To je predugo za jedan proces. Nedavno sam bio na jednom radnom sastanku, na kojem je predsedavala Maja Sever, predsednica EFJ a. Prema njenim rečima, ona je imala prošle godine neki napad. Šest meseci je trajao proces od prijave do konačne presude – ukazuje naš sagovirnik.

Matorčević podvlači da je i Hrvatska naprednija od Srbije u efikasnosti zaštite napada na novinare.

– Nažalost, u Grockoj se ništa nije promenilo u odnosu vlasti prema novinarima. Simonović je osuđen, ali se i dalje dešavaju pritisci i zabrane izveštavaja sa javnih skupova novinarima naše redakcije. Na kraju, da ne idem dalje od naše opštine u kojoj radimo i živimo, ne mogu da se ne upitam šta je sa napadom na mene. Ja još uvek ne znam ko me je prebio. A da su razrešili taj slučaj, Milanova kuća ne bi bila zapaljena.. – poručuje Matorčević.

Simonoviću je ovo druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Nakon ukidanja prvostepene presude pre dve godine usled procesnih nedostataka, kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović tada je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora i to zbog optužbi da je ostale optužene, Aleksandra Marinkovića i Vladimira Mihailovića, podstrekivao da zapale imovinu novinara Milana Jovanovića.

Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, dok Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine. Simonovićev branilac Viktor Gostiljac je tada tvrdio da Simonović nije imao problem sa Jovanovićem, nego da je novinar prelazio “granice normalnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari