Verbić o protestu na kom je pre sedam godina poliven vodom: Ponovo bih uradio isto 1foto FoNet/TV FoNet

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije obeležiće sutra godišnjicu velikog protesta koji je održan 17. marta 2015, tokom jednog od najdužih štrajkova prosvetnih radnika u istoriji srpskog obrazovanja.

Protest je u javnosti ostao upamćen po tome što su neki od učesnika polili vodom tadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića, koji se neočekivano pojavio u parku Manjež preko puta sedišta Ministarstva prosvete i pokušao da razgovara sa okupljenim prosvetarima.

Na pitanje Danasa da li opet uradio isto, Srđan Verbić odgovara potvrdno.

– Taj veliki štrajk ni po čemu nije bio veliki osim po tome koliko je trajao, jer nije napravio nikakve pozitivne rezultate za nastavnike, niti je prosveta stekla neko veće poverenje ili da su je bolje razumeli ostali. S moje tačke gledišta to je bilo dugo mrcvarenje između Ministarstva i sindikata bez nekog naročitog rezultata. Nadam se da će neki budući štrajkovi imati mnogo konkretnije i ostvarivije ciljeve nego što su onda bili – kaže za Danas Srđan Verbić.

Incident sa polivanjem vodom je, prema njegovom viđenju, na neki način promenio prirodu dotadašnjeg protesta.

– Tada je bilo jasno da nije ministar taj koji pravi budžet i koji kaže smanjujte plate, nećemo da napravimo kolektivni ugovor ili nećemo da uvedemo platne razrede. Ministar je nedovoljno moćan da sve te probleme reši. Tom štrajku bi ministar koji je političar pristupio drugačije, to bi bio politički performans.  A ovde je bilo desetine sastanaka, potpuno neplodnih, nažalost priče u prazno, jer je od starta bilo jasno da ne možemo da uradimo ništa. Kad kažem mi, mislim i na predstavnike vlasti i sindikate i nastavnike. U pitanju je status profesije i mi taj status ni na koji način nismo popravili – ističe Verbić.

On se priseća i šta je predstavnicima sindikata više puta ponovio:

– Ako želite da ja budem političar i da izađem na televiziju da vam obećam da ćete za dva meseca imati nešto i da vas pritom slažem, onda smo završili. Ja neću to da radim. Ako ne možemo da rešimo problem, neću vam  obećavati ništa, iako znam da bi vama bilo lakše da vas neko slaže – prepričava Verbić svoje obraćanje sindikalnim liderima.

On smatra da se protest posle pet meseci sam od sebe urušio, jer je postao besmislen.

Na naš komentar da bi štrajk verovatno bio mnogo ranije završen da su štrajkovali vojska ili policija i da je kao ministar imao podršku Vlade i tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, kao što nije, Verbić je odgovorio:“ Ništa niste pogrešili u tom zaključku“.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je sutra protest ispred Ministarstva prosvete u podne, a u školama, članicama tog sindikata, sutra će biti održan jednodnevni štrajk, pa će časovi biti skraćeni na po 30 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari