Vesić obećao kažnjavanje zagađivača, Šećeranu ne pominje 1Foto: Aleksandar Roknić

Analize Gradskog zavoda za javno zdravlje potvrdile su ranije pisanje Danasa da tamna voda u Čukaričkom rukavcu i nesnosan smrad koji se širi tim delom Beograda potiču od hemijskog zagađenja iz nekog industrijskog pogona uz Savu.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, nakon uzorkovanja vode Zavod je utvrdio da neprijatan miris potiče od fekalija, ali i od industrijskog zagađenja, kao i da se to hemijsko zagađenje povećava ispod izliva jednog kišnog kolektora.

– Ko je zagađivač utvrdićemo narednih dana. Juče smo imali sastanak, bio sam i u kontaktu sa ministarkom Irenom Vujović, i od sutra kreće vanredni inspekcijski nadzor, rekao je Vesić u prekjučerašnjem gostovanju na TV Pink, a preneli beogradski mediji. Kako je rekao, u blizini se nalazi nekoliko fabrika, a navodno Kovnica novca jedina ima sve prečistače u skladu sa evropskim standardima, dok ih ostali nemaju.

– Od ujutru ćemo napraviti vanredni inspekcijski nadzor svih industrijskih postrojenja koja se tamo nalaze, i obećavam, budemo li našli nekog, ko god da je to uradio, ne samo da će biti zatvoren, nego ćemo podneti krivične prijave. To kako se ispuštaju opasne materije u reku, ne samo da nije po zakonu i vreme je da neko zbog toga završi u zatvoru, rekao je Vesić i dodao da je primećeno, ali i da su uzorci pokazali da „čitav niz“ fabrika na Savi ispušta opasne materije vikendom, „kada misle da nema kontrole“.

Vesić nije precizirao o kojim se fabrikama radi, kao ni u kom delu je kišni kolektor kod kog je navodno uzorkovana najgušća koncentracija zagađujuće materije.

S druge strane, Danas je već pisao o tome da su zaposleni u veslačkim klubovima, različiti aktivisti i građani koji su u neposrednoj blizini rukavca, ubeđeni da zagađenje potiče iz Stare šećerane, koja je od novembra prošle godine u nadležnosti Grada.

Na različitim snimcima aktivista ali i televizijskih ekipa, koji su prošlih nedelja kružili internetom, mogla se videti sumnjiva tamna tečnost, gotovo crvene boje, koja se sliva ispustom iz jednog od objekata stare fabrike šećera.

To su nam potvrdili i ljudi sa kojima smo razgovarali, a koji su, od trenutka kada se nepodnošljiv smrad pojavio, pokušavali da utvrde gde je izvor i u kom delu rukavca je zagađenje najvidljivije.

Takođe, naši sagovornici su saglasni i u tvrdnji da trenutno zagađenje ne potiče od redovnih problema sa fekalnom vodom koju donosi reka Topčiderka, te da se ništa slično nije dešavalo decenijama unazad, osim u novembru prošle godine.

Rukovodstvo Veslačkog saveza Beograda i klubova Partizana i Crvene zvezde, čiji najmlađi članovi ne mogu redovno da treniraju na rukavcu zbog aktuelne situacije, podneli su prijave nadležnim institucijama, ali nikakav odgovor još nisu dobili.

– Sigurno je da ovo nije redovno zagađenje, i nešto što dolazi od Topčiderke. Uverili smo se da se zagađena voda ispušta u delu oko kompleksa Šećerane, gde je i smrad najjači, ali ne mogu da upirem prstom ni u koga, jer nemamo nikakve odgovore nadležnih institucija i niko nas ne obaveštava o tome šta se ovde zaista događa, kaže Milosavljević za Danas.

Ipak, sagovornici Danasa su svedočili da se na početku Rukavca nalazi nekakva prevodnica kojom se iz Šećerane ispuštaju otpadne vode, te da se vidi cev iz koje curi tamno braon masa.

U pitanju je mali betonski prizemni objekat kod autobuske stanice, koji je ranije bio ruiniran i sa razvaljenim prozorima, a koji su sada zatvoreni limovima, pa je evidentno da unutra „neko nešto radi“.

Međutim, građani sami sa tim saznanjem ne mogu da urade ništa, ukoliko gradske vlasti i institucije za to zadužene, ta saznanja ne provere i ne utvrde o čemu se zaista radi. S druge strane, mogućnost da izvor zagađenja leži „pod gradskim krovom“, dodatno komplikuje situaciju, pa ostaje da sačekamo rezultate najavljene akcije inspekcijskog pregleda pogona uz rukavac.

Isti incident u novembru

Indikativno je da se isti ekološki incident u Rukavcu dogodio u novembru prošle godine, neposredno pošto je Šećerana, kao zakonom zaštićeni prostor, prešla u nadležnost Grada Beograda, a sa njom i upravljanje pozorištem KPGT, koje godinama radi u njenim prostorijama. Tada je najavljeno i da će objekti koji se tu nalaze biti rekonstruisani, te da će pripremne radnje trajati narednih meseci i biti završene do početka ovog leta. Nepoznato je da li je preuzimanje tog prostora od Grada i formalno završeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari