Vesić skinuo značku Beograda sa sakoa, umesto nje stavio slovo "Ć" 1"Ć" na reveru Gorana Vesića Foto: Facebook Goran Vesić

Doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je svom Fejsbuk profilu da je sa svog sakoa skinuo značku Beograda i umesto nje stavio ćirilično slovo „Ć“ jer je, kako je naveo, ćirilica simbol našeg nacionalnog identiteta.

„Posle skoro devet godina sa sakoa sam skinuo značku Beograda. Značku sam ponosno nosio uvek i u svakoj prilici“, napisao je Vesić i dodao:

„Beograd je, naravno, u srcu ali značka na revereru značila je da sam ponosan na grad u kome živim i u čijem vođenju sam imao priliku da učestvujem.
Od jutros na reveru mog sakoa nalazi se slovo Ć koje znači ĆIRILICA. Ćirilica je naše pismo i predstavlja ne samo kulturno blago već znači i čuvanje našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Na moj predlog Grad Beograd je prvu u Srbiji usvojio propise, iz svoje nadležnosti, za očuvanje ćirilice kao što je smanjenje firmarina i naknade za poslovni prostor za one radnje i lokalne koji imaju istaknute natpise na ćirilici“, napisao je Vesić.

 

Kako je istakao, Srbija je učinila dosta kako bi ćirilica bila očuvana.

„Ipak, nismo učinili dovoljno. Potrebni su dodatni napori i promene mnogih zakona, ne samo iz kulture, kako bi se ćirilica očuvala“, zaključio je bivši zamenik gradonačelnika, trenutno bez funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari