Vesićeve ambicije veće od njegovog obrazovanja 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti ponovo je kritikovalo nameru gradskih vlasti da na Kalemegdanu u Beogradu izgrade gondolu, ali i rečnik zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji je stručne kritike na račun tog poduhvata nazvao „histerijom“.

– Svojom odlučnošću da uprkos svim argumentima i upozorenjima, na Beogradskoj tvrđavi izgradi žičaru sa gondolom, Vesić preti da dovede u pitanje kulturno-istorijsku autentičnost ovog spomenika. Takvo njegovo reagovanje na sudove i upozorenja stručnjaka – čije argumente on kvalifikuje kao „histeriju“ – nalaže nam da se najodlučnije usprotivimo prepuštanju sudbine istorijskih i kulturnih spomenika, i identiteta naših gradova, ljudima čije su ambicije i moć u očiglednoj nesrazmeri sa njihovim obrazovanjem – saopštilo je juče ovo odeljenje SANU.

Bez obzira što niko od struke niti institucija koje se bave zaštitom kulturne baštine nije dao saglasnost za izgradnju gondole, Goran Vesić je uporan da svoju nameru realizuje.

– Od gondole će odustati jedino ako se povuče sa mesta zamenika gradonačelnika i prestane da uništava grad – smatra Jugoslav Kiprijanović, predsednik Beogradskog odbora i član predsedništva Dveri. Naš sagovornik je ipak uveren da se gondola neće izgraditi i da se bliži kraj „bahate, bezobzirne i kriminalne“ vlasti u Beogradu.

Funkcioner Stranke slobode i pravde i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać kaže za Danas da ga ne interesuje šta sanja Goran Vesić.

– Ne postoji niko u Srbiji, osim njega, ko bi da pravi žičaru na Kalemegdanu nakon što je dokazano da je ovaj besmisleni projekat sporan pravno, funkcionalno, kao i sa stanovišta uništavanja kulturno istorijskog nasleđa. Vesić Goran insistira na tom besmislu da bi prikrio nivo korupcije i bezakonja koji je prethodio početku tog projekta kada su bez potrebnih dozvola počeli pripremni radovi i kada je plaćen avans za projekat koga neće biti jer ga ne podržava struka, a građani ne žele – ističe Bastać.

SANU je podsetio da su se izgradnji žičare sa gondolom usprotivili Srpsko arheološko društvo, Odeljenje za arheologiju i Centar za teorijsku arheologiju Filozofskog fakulteta, Društvo konzervatora Srbije, Nacionalni komitet IKOMOS-a, Nacionalni komitet IKOM-a, Evropa Nostra, Akademija arhitekture Srbije, Muzeološko društvo, svetski eksperti koji rade na zaštiti Rimskog foruma, atinskog Akropolja i carigradskih zidina, funkcioneri Uneska i Evropske banke, kao i stručnjaci dvadesetak organizacija koje se bave istraživanjem i zaštitom kulturne i prirodne baštine.

„Na spisku institucija koje se protive izgradnji gondole na Kalemegdanu – a koje su za Gorana Vesića „agresivna manjina“ – nalazi se i Srpska akademija nauka i umetnosti“, naglasio je SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari