Vesna Pešić o inicijativi da se Borki Pavićević podigne spomenik: Borka je od Beograda napravila bolje mesto za život 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

„Borka je od Beograda napravila bolje mesto za život“, rekla je za Danas Vesna Pešić, sociološkinja, komentarišući predlog Pokreta slobodnih građana da se borkinji za ljudska prava Borki Pavićević podigne spomenik u Beogradu.

Kako je dodala, podizanje spomenika bivšoj direktorki Centra za kulturnu dekontaminaciju i rediteljki, bilo bi opravdano.

– Umela je da napuni salu i okupi krem Beograda i da se sretnemo na odličnim tribinama. Umela je da okupi važne ljude koji imaju šta da kažu, a kad su dolazili Viktor Ivančić i Boris Dežulović, stajalo se napolju. Borila se za pravdu i ljudska prava i slobode još od revolucije 1968. i od toga da spaja naše posvađane narode i dekontaminira naš region od nesnosnog i zlog nacionalizma zbog koga se ratovalo. Ubeđena borkinja protiv ratova, a sve to u čuveno dobrom i radnom raspoloženju koju je širila oko sebe do dalekog sećanja. Zato da, spomenik našoj velikoj Borki, kaže Pešić.

Milena Vasić, advokatica JUKOM-a, smatra da u trenutku kada većina ljudskih prava regresira u Srbiji, a braniteljke i branitelji ljudskih prava svakodnevno doživljavaju različite vrste pravnih, fizičkih i medijskih napada, inicijativa da se trg u Birčaninovoj nazove po Borki Pavićević je važan podsetnik kako na samu Borku koja svojim zalaganjem zauzima važno mesto u umetnosti, kulturi i borbi za ljudska prava, tako i na sve one koji svakodnevno, nastavljajući tu borbu moraju da se bore sa različitim vidovima pritiska.

– Imenovanje trga po ženi, borkinji i antiratnoj aktivistkinji bi bila deklaracija vrednosti za koje se ona zalagala i specifičan spomenik borbi za mir i suočavanje sa prošlošću. Nažalost, kako ova inciijativa dolazi iz opozicionih redova, a ne iz dominantne, vladajuće strukture, a imajući u vidu odnos Srbije prema svima koji su ,,drugi” i kontinuiranu nespremnost da se suoči sa sopstvenom ratnom prošlošću, plašim se da će ova inicijativa ostati samo lepa želja na sednici dnevnog reda gradske skupštine, naglašava Vasić.

Prema rečima Sonje Tošković iz Beogradskog centra za ljudska prava, Borka Pavićević je bila kultna ličnost u odbrani ljudskih prava.

– Velika aktivistkinja i borkinja za slobodu i apsolutno zaslužuje da se trg nazove po njoj. Nadam se da će gradska vlast prepoznati značaj koji je imala i vrednost toga da se ovakva inicijativa usvoji za građane Beograda, zaključuje Tošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari