"Vi bolje sve znate od nas": I rudari rudnika "Vrška čuka" kod Zaječara u štrajku, ali nam nisu dopustili da snimimo u kakvim uslovima rade 1Foto: M. S. / Danas

Za razliku od rudara kao i predsednika dva sindikata iz rudnika “Lubnica” kod Zaječara, rudari, sindikalci ali i direktor rudnika “Vrška Čuka” kod Zaječara nisu bili raspoleženi da razgovaraju sa dopisnikom Danasa.

Rudari svih devet rudnika u sastavu Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica obustavili su juče rad zbog niskih zarada i ostaće u štrajku do ispunjenja svih zahteva.

Tako je i u rudniku antracita “Vrška čuka” u Avramici kod Zaječara, ali za razliku od njihovih kolega iz rudnika “Lubnica”, ovde nismo naišli na rudare kao i sindikalce koji su bili raspoloženi da razgovaraju sa nama.

U telefonskom razgovoru direktor rudnika “Vrška čuka”, Miloš Kirov, kazao nam je da nema ovlašćenja da razgovara sa nama o štrajku, dok nam je predsednik jednog sindikata kazao da u dogovoru sa predstavnicima iz Beograda, ne želi da daje izjave.

Bez obzira na okolnosti, reporter Danasa otišao je do rudnika “Vrška čuka” koji se nalazi u Avramici pored Zaječara.

Rudare koje smo zatekli nisu javno hteli da govore o svojim problemima, osim da su i oni u štrajku od juče. Takođe, pojedini su kazali da snimimo prostorije gde se oni kupaju i presvlače, koje kako su oni istakli za Danas “izgledaju gore nego u rudniku Lubnica”.

Nažalost, direktor Miloš Kirov, kazao nam je da nema ovlašćenje da nas pusti, a i da ne smemo da stojimo na teritoriju rudnika, već izvan kapije, pošto je on odgovorno lice.

“Šta sam vam ja rekao u telefonskom razgovoru? Ako sam rekao da ne možete da uđete to je to. Šta više da vam kažemo. Vi bolje sve znate od nas”, istakao je direktor.

Nakon toga reporter Danasa se udaljio izvan kapija rudnika, ali niko od rudara nije žele da govori. Mirno su ušli u radnički autobus i otišli kućama.

Na poziv jednog od radnika da nam se bar obrati predsednik sindikata, on nije želeo da izađe iz autobusa.

"Vi bolje sve znate od nas": I rudari rudnika "Vrška čuka" kod Zaječara u štrajku, ali nam nisu dopustili da snimimo u kakvim uslovima rade 2
Foto: M. S. / Danas

Tako, nakon 20 minuta čekanja, rudari su otišli, kapije su se polako zatvarale, a mi smo ostali sami sa kamerom u ruci i pitanjem “ako neko ne želi sebi da pomogne, da li je vredno da mu neko drugi pruži pomoć”.

Podsećamo, rudari svih devet rudnika u sastavu Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica obustavili su juče rad zbog niskih zarada i ostaće u štrajku do ispunjenja svih zahteva. Za Danas su ponedeljak govorili o problemima rudara, Dalibor Nikolić i Goran Milošević, predsednici dva sindikata u rudniku „Lubnica“ kod Zaječara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari