Policija legitimisala ekološke aktiviste ispred Vlade Srbije: Tražili da se pomerimo sa kolovoza, svi se ponovo vratili i seli na asfalt (VIDEO) 1Foto: Screenshot/SEOS

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova legitimisali su večeras pripadnike ekoloških protesta koji su postavili šatore ispred Vlade Srbije, a prema informacijama do kojih je došao Danas, do privođenja nije došlo.

„Vlast je poslala maricu i desetak policajaca na nas. Legitimisali su nas i tražili da se pomerimo sa kolovoza.  Pustili su saobraćaj, ali nikoga nisu priveli, bar za sada“, kaže za Danas Marijana Petković, jedna od organizatora ekološkog protesta ispred Vlade Srbije.

Dodaje da su se svi, koji su legitimisani, ponovo vratili i seli na asfalt, u nameri da se odatle ne pomeraju.

Zlatko Kokanović, potpredsednik Udruženja građana “Ne damo Jadar” kaže za Danas da policija  pokušava da izvrši pritisak na okupljene građane da se sklone.

„Nismo im dozvolili, pa je saobraćajna traka koju su pustili ponovo zatvorena. Za sada odolevamo, ali nije isključeno da nekoga  u narednim satima neće privesti“, kaže Kokanović.

Kako se vidi sa snimka, policajci su uzimali lične karte aktivistima i fotografisali ih, što su korisnici društvenih mreža primetili kao protivzakonito.

„Desetine pripadnika policija u centru Beograda sprečili da ekoloski aktivisti naprave kamp kao protest protiv Rio Tinat ispred Vlade Srbije (legitimisanja, ali nepoznato da li su hapsili), medija naravno nema ni 1 da zabeleži, pobegli“, piše u objavi korisnika Tvitera.

Učesnici ekološkog protesta, koji se protive iskopavanju litijuma u Srbiji i od 15:00 časova blokiraju Ulicu kneza Miloša, pristali su da, nešto posle 20:00 časova, na molbu saobrćajne policije, propuste nekoliko trolejbusa, koji satima čekaju na prolaz.

Propušteni su trolejbusi koji se kreću niz Ulicu kneza Miloša, ali ne i u suprotnom smeru.

Pešački prelaz u toj ulici, kod zgrade Vlade, blokira dvadesetak učesnika protesta, koji su prethodno legitimisani i policija im je zapisala podatke.

Pored njih je duplo više policajaca, saobraćajaca i policije u civilu.

Saobraćaj Nemanjinom ulicom je normalizovan.

Podsećamo, nekoliko stotina građana okupilo se ispred Vlade Srbije na dan godišnjice prve blokade protiv rudarenja litijuma na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji tvrdi da kompanija Rio Tinto još uvek kupuje imanja u dolini Jadra, te da na ovaj projekat nije stavljena tačka.

Organizatori protesta su najavili da će ostati ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva, nakon čega su počeli da postavljaju kamp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari