"Vidi Gari ne može!": Dve godine od prvog protesta protiv izgradnje Novog Sada na vodi 1Foto: Novi Optimizam

Kako podseća Novi Optimizam, prošlo je dve godine od prvog protesta protiv izgradnje Novog Sada na vodi

„Na samom početku Novi Optimizam je pozvao sve stranke demokratske orijentacije, civilni sektor, Pokrete, kao i sve zainteresovane strane i građane koji su se protivili ovom nakaznom urbanističkom rešenju, istovremeno insistirajući na izbegavanju podela na osnovu toga da li je neko već organizovan u stranku, pokret, nevladinu organizaciju ili nastupa kao svesni pojedinac, da se pridruži skupu i iskaže svoje neslaganje“, naveli su u saopštenju.

Novi Optimizam je smatrao da je potreba iskazivanja zajedništva oko ovakvih, za sve građane ključnih, tema, suštinski prioritet te da je svaka vrsta podela krajnje neodgovorna.

Više desetina direktnih učesnika i govornika, više hiljada ljudi koji su bili deo neformalne grupe koja je nastala na inicijativu Novog Optimizma, više od 6000 prikupljenih potpisa podrške, stotine članaka i objava na tu temu, dokaz su da je format „Vidi Gari, ne može!“ najbolje organizovana kampanja antirežimskog delovanja u Novom Sadu.

Pokret Novi Optimizam je, u saradnji sa Centrom za održive zajednice sa Telepa, 14. septembra 2020. organizovao i pokrenuo prvo protestno okupljanja na lokaciji Dunavac – Šodroš sa ciljem da se u borbu protiv izgradnje Novog Sada na vodi uključi što više pojedinaca, organizacija i političkih aktera.

Kako podsećaju, 14. septembra 2021. pozvali su sve pojedince i organizacije da učestvuju u formiranju najdužeg ŽIVOG ZIDA solidarnosti i otpora, duž obale Dunava, kako bi ujedinjeno poslali poruku vladajućem naprednjačkom režimu da su zajedno protiv njihovog samovlašćai da neće odustati od borbe.

„Tada smo pokazali da je u proteklih godinu dana, GARI postao lozinka građanskog buđenja“, naglasio je Novi Optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari