Vinčansko društvo bilo je zasnovano na jednakosti

Arheolog Nenad Tasić, profesor na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i rukovodilac terenskih istraživanja na arheološkom lokalitetu Vinča - Belo brdo

Ostavite komentar


  1. Odlican tekst. Ono sto bih samo dodao, kad je vec rec o edukaciji mladih, a Nenad je vec angazovan na pisanju dela udzbenika 5. razreda, zasto se ne iznese i cinjenica da je Vincanskoj kulturi u udzbeniku Klett-a posveceo par pasusa. Da, i to, koliko se secam, sitnim slovima gde se pominje prof. Srejovic, za ucenike koji zele da saznaju vise (deo koji deca uglavnom preskacu). Navodim ovo zbog cinjenice da se Vincanska kultura svesno potire sa raznih strana. I ne govorim ovo kao neko ko veruje da su to „stari Srbi“, vec govorim o kulturi koja je bila ovde hiljadama godina pre nas. Mi gazimo svakodnevno njihovim stopama, a oni su bili elita neolitske civilizacije. Lepo je sto je gospodin Tasic napisao knjigu za decu o tome, ali dobar deo te knjige mora se naci na stranicama danasnjih udzbenika. U mnogo vecem obimu. O nemarnosti o kojoj govori i ne treba trositi reci. Toga ima i u naucnim krugovima, medju njegovim kolegama, koje bi trebalo da sire ljubav prema Vinci medju obicnim ljudima koji dozivljavaju to mesto zaista kao hodocasce. Pre par meseci pisah Narodnom muzeju o okarini iz Runika staroj 6000 godina (otkrivenoj na Kosovu sedamdesetih godina proslog veka). Tacnije, rec je o instrumentu koji lici na kineski „xun“, okarinu bez piska, koriscenom u Kini 5000 pne. Kao veliki zaljubljenik u muziku i stare instrumente (i sam imam i sviram puno okarina, a i napravio sam par xun-ova koji zvuce odlicno), postavih pitanje na stranici Narodnog muzeja, gde se nalazi okarina iz Runika, da li imaju u planu da je izloze, mozda slikaju… I odgovora nema. A videli su poruku. Toliko o nama. Toliko o ljubavi prema Neolitu na ovim prostorima i zelji da se nesto podeli sa obicnim ljudima.

    1. Veoma ste lepo sve rekli, s obzirom i da ste poznavalac neolita u nekom delu. Kakosam razumeo. Ali mi srbi, posle deceniskog ispranja mozga se plašimo da konkretnije kažemo neke stvari plašeći se da nas neki, a to su uvek oni koji malo ili ništa nrznaju o tome, ne ismeju. Moramo jednom stati uspravno i reći istinu ili bar ono što i strani časopisi i arheolozi kažu. Da! Neki kažu da su Vinčanci možda Srbi. Nama je to smešno. A nije nam smešno što svi drugi znaju našu istoriju bolje od nas samih. Pogubna sada već raskrinkana teorija o doseljavanju Slovene sa gaji najače baš u Srbiji. Nama je odavno ubačen virus, pogubniji od Korone. Moramo otvoriti svoj um. Inače ćemo nestati.

  2. Veoma ste lepo sve rekli, s obzirom i da ste poznavalac neolita u nekom delu. Kakosam razumeo. Ali mi srbi, posle deceniskog ispranja mozga se plašimo da konkretnije kažemo neke stvari plašeći se da nas neki, a to su uvek oni koji malo ili ništa nrznaju o tome, ne ismeju. Moramo jednom stati uspravno i reći istinu ili bar ono što i strani časopisi i arheolozi kažu. Da! Neki kažu da su Vinčanci možda Srbi. Nama je to smešno. A nije nam smešno što svi drugi znaju našu istoriju bolje od nas samih. Pogubna sada već raskrinkana teorija o doseljavanju Slovene sa gaji najače baš u Srbiji. Nama je odavno ubačen virus, pogubniji od Korone. Moramo otvoriti svoj um. Inače ćemo nestati.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.