Kad već sami nisu promovisali Palić, ljudi iz d.o.o. Park Palić pohvalili su Vinariju Zvonka Bogdana i dodelili joj plaketu za „izuzetan doprinos razvoju turizma na Paliću i promovisanju turističkih potencijala regiona u 2011. godini“.

Plaketa je smišljena ove godine i dodeljivaće se ubuduće svima koji razvijaju turizam na Paliću.

„Park Palić je, inače, osnovan aprila 2008. godine sa ciljem da realizuje republički (mega) Master plan banje Palić, koji je u to vreme Ministarstvo ekonomije najavilo kao najznačajniji turistički projekat u zemlji. Nakon njegovog osnivanja, iza kojeg stoje potpisi Mlađana Dinkića, Bojana Pajtića i tadašnjeg gradonačelnika Geze Kučere – u ime republike, pokrajine i grada – najavljeno je da su time praktično otvorena vrata stranim investicijama, te da se očekuje 115 miliona evra u narednih tri do pet godina. Park Palić dobio je zadatak da stvori uslove kako za investiranje tako i za pretvaranje Palića u elitnu banjsku, rekreativnu i kupališnu destinaciju. Prilikom osnivanja još je rečeno da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uložilo u ovaj projekat 330 miliona dinara, a pokrajina 90 miliona dinara, te da se planira izgradnja hotela, banjskog kompleksa, golf terena, velnes centara, konferencijskih dvorana… kako bi Palić postao turistička destinacija evropskog ranga. Partnerski odnos republike, pokrajine i grada kao i „evropski model upravljanja“ najavljeni su kao garant uspešnosti projekta, od kojeg će koristi imati građani Subotice.

Od tada do sada Park Palić je izgradio deo kanalizacije u naselju, dovršio četvrtu fazu rekonstrukcije Velike terase, napravio jedan parking-prostor i počeo rekonstrukciju Ženskog štranda. Takođe, u Velikom parku je zamenjena rasveta i popločano šetalište. Ovih dana direktor Parka Palić Goran Gabrić najavio je i rekonstrukciju fasade kule Bogojvar, kao i prvu fazu sanacije jezera Palić. Jezero je, inače, zagađeno gotovo dve decenije, a tokom prethodne radili su se projekti za njegovu sanaciju.

Prodato pre prodaje

Kada je reč o Vinariji koja je dobila plaketu za promociju turizma na Paliću valja reći da ovde nije reč o banjskom, nego više onom vinskom turizmu, ali to slavni Zvonko Bogdan očito dobro radi jer je njegova vinarija, stara manje od godinu dana, postala jedna od najpoznatijih u Srbiji. Njegov merlot je jedino srpsko vino koje se rasprodalo i pre nego što je stiglo u prodaju. Ove godine je planirano 100.000 litara vina, sa samo trećinom postojećih kapaciteta. Vinarija je takođe prošle godine dovela solidan broj turista, a ove se očekuje pedesetak hiljada. Prilikom predaje plakete rečeno je i to da je Vinarija jedan od najvećih turističkih projekata u proteklih trideset godina na Paliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari