Čudo od studenta: Violinista Andrej Balaž sa 19 godina završio fakultet kao najbolji u Novom Sadu 1Foto: Privatna arhiva

Andrej Balaž violinista u klasi profesora Stefana Milenkovića na Akademiji umetnosti dobitnik je nagrade za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu za minulu školsku godinu. On je sa prosečnom ocenom deset završio studijski program Izvođačke umetnosti, podmodul Violina.

Kako Balaž kaže za Danas, dobijao je mnoge nagrade, ali ova mu je zaista vredna, jer je velika podrška za budućnost.

Talentovani devetnaestogodišnjak koji je već na master studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu, uveliko nastupa u zemljama poput Nemačke i Engleske sa raznim orkestrima.

Od 1.090 prijavljenih kandidata iz celog sveta, izabran je da učestvuje u orkestru „Pacifik mjuzik festivala 2023“ Saporo, Japan, sa kojim je ostvario turneju u Japanu jula i avgusta ove godine.

Andrej je za kratko vreme osvojio više od 50 prvih nagrada i zvanja laureata na domaćim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima. Više godina za redom bio je dobitnik Vidovdanske nagrade Gradske uprave za kulturu i Specijalne diplome Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, za kontinuirano postizanje vrhunskih rezultata iz oblasti muzike. Ove godine dobio je i nagradu „Mali Princ“.

– U petom razredu sam prebačen u šesti, u osmom sam upisao srednju muzičku školu, a trećem srednje sam upisao Akademiju koju sam završio ove godine -objašnjava nam Balaž kako je svojim talentom i zalaganjem preskakao stepenike u obrazovanju.

– Mislio sam da će biti mnogo strašnije nego što je bilo. Kada bih došao u novi razred brzo bi našao nove drugare, pogotovo kada sam upisao u srednju muzičku. Moji roditelji se bave muzikom, otac Florijan je violinista, a majka Marta se bavi solo pevanjem. Oni su oduvek bili moji uzori. Išao sam na koncerte i nastupe od malena. Bilo je nekako prirodno da nastavim tim putem. Počeo sam da sviram violinu sa sedam godina i prvi profesor mi je bio tata, ali to je na početku bilo više kroz igru – rekao je Balaž.

Čudo od studenta: Violinista Andrej Balaž sa 19 godina završio fakultet kao najbolji u Novom Sadu 2
Najbolji studenti, foto: Univerzitet u Novom Sadu

Kako ističe, poznati roditelji u svetu ozbiljne muzike u njemu nisu stvarali osećaj veće odgovornosti i pritiska, više je to bilo neko olakšanje, jer je u svakom momentu mogao dobiti dragocenu pomoć i usmerenje kada mu nešto ne bi bilo jasno.

Izučavanje veština sviranja violine i učenje o muzici zahteva trud i rad, ali naš sagovornik kaže da to ipak nije ništa stašno, jer u svemu tome uživa.

– Kada imam nešto u blizini, neki nastup, vežbam po pet sati ili više sati. Ove godine baš sam mnogo nastupao. U decembru sam kao solista svirao sa orkestrom Akadmije umetnosti i bilo mi je sjajno, većina ljudi u orkestru su moji drugari i poznanici. Najveći posao u studiranju jeste bila sama violina jer ona oduzima najviše vremena. Uz nju sam savladavao druge predmete i tako se dogodilo da imam taj prosek – rekao je Balaž.

Nakon oca, profesor u osnovnoj i srednjoj školi bio mu je Vitalij Gulijčuk, dok je na Akademiji bio u klasi našeg najpoznatijeg viliniste Stefana Milenkovića.

„On je zaista vrhunski čovek i vrhunski violinista, pomaže mi kada je mi nešto nejasno, bilo kakav problem da je u pitanju, tehnički ili muzički. I na tome sam mu zahvalan“, nastavlja Balaž.

Andrej je stalni član orkestra „Camerata Serbica“ koga uspešno vodi maestro Bojan Suđić.

Drugu godinu za redom učesnik je projekta „Western Balkans YOUTH Orchestra“ iz Minhena, koji okuplja najbolje mlade muzičare Zapadnog Balkana i Evrposke unije.

Nakon mastera, videće šta mu nosi budućnost, voleo bi kaže da proba da svira i radi i na nekim drugim mestima, ali violina je ono što će ostati izvesno u njegovom životu.

U poslednje vreme voli da sluša i svira kompozitore sa početka dvadesetog veka poput Prokofjeva i Šostakoviča, te gudačke kvartete.

Čudo od studenta: Violinista Andrej Balaž sa 19 godina završio fakultet kao najbolji u Novom Sadu 3
Foto: Akademija umetnosti

Andrej je i dobitnik stipendije za učešće na prvom Master kampu fondacije Dobar glas kod čuvenog violiniste Nemanje Radulovića 2021. godine.

Od ove godine, je postavljen na poziciju zamenika koncertmajstora u Vojvođanskom simfonijskom orkestru.

– Kad ne sviram volim pre svega da se družim, ali volim još i geografiju, jezike i japansku muziku. Pričam engleski, ali učim i pomalo i japanski. Letos smo bili u toj zemlji i svašta me tamo oduševilo. Upoznao sam mnogo ljudi, svaki segment života im je super, a i hrana je idealna – dodao je Balaž.

Nagradu je Andreju Balažu na svečanosti koja je organizovana u amfitetru zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu u utorak, 26. decembra uručio prof. dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari