laptop computer keyboardFoto: EPA/DAVID CHANG

Asistentkinja MIA, dostupna je Šapčanima putem Viber aplikacije i veb sajta lokalne samouprave, a zasnovana je na veštačkoj inteligenciji, zbog čega je razgovor sa njom nalik razgovoru sa drugom osobom, navodi se na sajtu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Cilj je da virtualna asistentkinja preuzme ulogu javnih službenika i građanima ponudi jednako tačne i precizne informacije i usluge, bez čekanja u redovima, 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

Trenutno, u Šapcu, putem četbota MIA građani mogu doći do odgovora na upite vezane za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državljanstvu, poreskih uverenja i pravima u vezi sa roditeljskim i dečijim dodatkom.

Uz rasterećenje zaposlenih u administraciji i na šalterima gradskih službi, digitalna transformacija javne uprave treba da pojednostavi i skrati procedure, čime će doprineti povećanju zadovoljstva korisnika, koji tako štede svoje vreme i novac.

Na ovaj način unapređena je efikasnost lokalne administracije, jer su službenici rasterećeni pružanjima informacija i mogu se posvetiti kompleksnijim zadacima.

Inovacija je realizovana putem regionalnog projekta “Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Šabac i Sombor su prvi gradovi u Srbiji koji su dobili svoju četbot koleginicu, a najveće interesovanje građana Šapca, do sada, bilo je za prava na dečiji dodatak, dok su se Somborci najviše interesovali za poreska uverenja.

Osim što putem četbota mogi da dobiju izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu, građani imaju mogućnost i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave.

Četbotu, putem vajbera, lako mogu da proslede fotografije i video zapise, opise problema, kao i svoje kontakt podatke, kako bi ih nadležni dalje obaveštavali o postupku.

Projektom su takođe obuhvaćene i dve lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini – Bijeljina i Laktaši.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari