Virtuelno putovanje Novim Sadom: Zavirite u kratku istoriju grada (VIDEO) 1Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/MO)

Fakultet tehničkih nauka predstavio je „Virtuelno putovanje Novim Sadom“ koje prikazuje kulturno nasleđe ali i širi istorijski i društveni kontekst u kojem su određeni objekti u gradu nastajali, bivali transformisani i nestajali.

Animacija glavnog gradskog trga izvedena je kroz četiri vremenska epohe, od 1870. do 1970. godine.

Animirani modeli zasnivani su na naprednim tehnologijama, a kako kažu sa FTN-a, posebna pažnja je posvećena autentičnosti ambijenta trga u različitim periodima.

„Značaj projekta ogleda se u njegovom naučnom doprinosu u oblasti studija nasleđa, sa naglaskom na primeni digitalnih tehnologija u prezentaciji i očuvanju kulturnog nasleđa, materijalnog i nematerijalnog“, rekli su sa FTN-a.

Autori projekta su prof. dr Ratko Obradović, prof. dr Anica Draganić, doc. dr Maria Silađi, doc. dr Ivana Vasiljević, doc. dr Nenad Kuzmanović, dr Isidora Đurić, Aleksa Paunović, Milan Miščević, Filip Mirčeski, Aleksandra Bobić, Miloš Obradović, članovi Katedre za animaciju u inženjerstvu, Katedre za arhitekturu i urbanizam i Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, kao i Zoran Marinković i Oleg Knežević.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari