Više hiljada demonstranata u Briselu protiv zdravstvenih restrikcija 1Foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Više hiljada demonstranata, od kojih su neki došli iz drugih evropskih zemalja, protestovalo je danas u Briselu protiv zdravstvene propusnice i restrikcija vezanih za kovid-19, prenosi agencija Frans pres.

Učesnici u protestnom maršu nosili su plakate sa kritikama upućenim premijeru Aleksandru de Krou, kao i zdravstvenoj propusnici.

Demonstracije protiv zdravstvene potvrde, obavezne za ulazak u restorane i na kulturne događaje redovno se organizuju već više nedelja u glavnom gradu Belgije. Na nekim od prethodnih skupova bilo je sukoba između demonstranata i policije.

Organizatori, među kojima pokret Svetske demonstracije za slobodu (World Wide Demonstration for Freedom) i Evropljani ujedinjeni za slobodu (Europeans United for Freedom) pozvali su demonstrante iz drugih evropskih zemalja da učestvuju u današnjem protestu.

Viđene su holandske, poljske i rumunske zastave u povorci.

Demonstrantkinja koja je došla iz Lila, na severu Francuske rekla je da su događaji koji su se odvijali od 2020. omogućili ljudima da se probude dok je mladić iz Portugala rekao da mu je toplo oko srca kada vidi tolike ljude na protestu.

Demonstracije se održavaju iako su neke vlade na putu ka ublažavanju zdravstvenih restrikcija uprkos širenju omikron soja virusa. Omikron je sada dominanatan soj u Evropi, saopštila je u petak Evropska zdravstena agencija.

Belgija beleži skok broja dnevnih novozaraženih koji je prešao 60.000 prošle nedelje, tako da vlasti govore o cunamiju. Međutim, blaži simptomi omikron soja i visoka stopa vakcinacije omogućili su da je zdravstveni sistem pod manjim pritiskom nego za vreme prethodnih talasa zaraze.

U tom kontekstu premijer je u petak objavio da restorani i barovi mogu da produže radno vreme, dok diskoteke ostaju zatvorene.

U Francuskoj vlada je u četvrtak uveče objavila ukidanje tokom februara većine restrikcija uvedenih da bi se zakočilo širenje epidemije – ukida se obavezno nošenje maske na otvorenom i obavezan rad na daljinu, ponovo se otvaraju diskoteke i vraća publika na koncerte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.