Više od 48 miliona dinara uloženo u opremanje fiskulturnih sala 1Foto: Ministarstvo prosvete

„Ministarstvo prosvete je u poslednje tri godine u objekte osnovnog obrazovanja, u opremanje fiskulturnih sala, investiralo više od 48 miliona dinara“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić i pozvao sve škole da prate konkurse i prijave svoje projekte.

Govoreći na konferenciji „Škola i školski sport – mesto gde rastem, učim i vežbam“, Ružić je istakao da je i u Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. školski sport prepoznat kao strateški značajna podrška obrazovno-vaspitnim ustanovama u jačanju njihove vaspitne funkcije.

Strategijom je, između ostalog, predviđeno formiranje novih sportskih sekcija na nivou škole, uključivanje većeg broja učenika u školska opštinska sportska takmičenja, ispitivanje interesovanja đaka za školske sportske aktivnostima i potreba roditelja za uključivanjem dece u sportske aktivnosti, popularizacija ženskog sporta, izgradnja i adaptacija i investiciono ulaganje i održavanje fiskulturnih sala i terena.

Ružić je istakao da će u narednom periodu Ministarstvo prosvete imati pomoć i podršku Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu u unapređivanju praćenja fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika.

„Od naredne školske godine trebalo bi da počne s radom softver koji će pratiti fizički razvoj i razvoj motoričkih sposobnosti učenika. Pokretanje softvera biće zapravo kruna reformisanja programa fizičkog vaspitanja, započetog 2017. godine. Softver će omogućiti nastavnicima i učiteljima da imaju uvid u fizički razvoj i motoričke sposobnosti učenika i da na osnovu toga prilagode rad u školi i daju predlog odgovarajućih fizičkih aktivnosti i vežba koje treba da rade u školi, ali i van nje“, naveo je ministar.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je da godinama unazad Olimpijski komitet Srbije radi na promociji sporta i olimpijskih vrednosti među školarcima i uspešno sprovodi različite programe u saradnji sa institucijama, gradovima, opštinama i školama, kao što su: Olimpijski čas, Eko Olimpijada, Sportski izazov, Olimpijska čarolija, Evropska nedelja sporta i drugo.

U ovim programima, kako je rekao, učestvovalo je na hiljade dece i mladih širom Srbije.

„Do ovih rezultata došli smo i kroz formalnu saradnju sa državnim institucijama Srbije, a tu prvenstveno mislim na Ministarstvo sporta i Ministarstvo prosvete, ali i kroz manje formalne aktivnosti koje sprovodimo sa našim komercijalnim sponzorima i partnerima. Olimpijski komitet Srbije će i ubuduće nastaviti da predano radi na tome da sport približi svima i učini ga dostupnim najmlađima. U narednom periodu akcenat će se staviti na olimpijsko obrazovanje koje ima za cilj ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnje boljeg i humanijeg društva kroz sport i inovativna digitalna rešenja: Virtuelni olimpijski muzej i mobilna aplikacija TreninGO“, rekao je Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari