Indijske vlasti pritvorile su više od 600 stanovnika Kašmira u akciji protiv separatista pred današnje glasanje na opštim izborima u delovima tog spornog himalajskog regiona koji kontroliše Nju Delhi, saopštila je policija. Policija je pomenute ljude uhapsila u poslednjih pet dana, u pokušaju da spreči bilo kakve antiindijske proteste ili nasilje tokom glasanja, rekao je generalni direktor policije Ašok Prasad.


Glasanje u Kašmiru traje nekoliko dana, kako bi vlasti mogle bolje da nadgledaju i štite birališta. Hiljade su protestovale tokom glasanja prošlog četvrtka, kada su, prema navodima policije, pobunjenici ubili jednog izbornog zvaničnika i ranili bar tri vojnika. Takođe, u sukobima između policajaca i demonstranata ranjeno je najmanje 12 policajaca i paravojnika.

Pobunjenici i separatistički političari pozvali su Kašmirce da bojkotuju izbore, koje nazivaju „vojnom vežbom svemoćnog Nju Delhija“. Kašmir već decenijama potresaju sukobi, jer i Indija i Pakistan polažu pravo na tu graničnu teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari