Više od 72 odsto Ukrajinaca smatra Rusiju „neprijateljskom državom“ 1EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Najnovije istraživanje javnog mnjenja spovedeno u Ukrajini u trenutku kada je odnos sa Rusijom „na ivici rata“ pokazalo je da više od 72 odsto Ukrajinaca smatra Rusiju „neprijateljskom državom“, prenosi portal themoscowtimes.com.

Samo 12 odsto Ukrajinaca reklo je da vidi Rusiju kao saveznika, pokazalo je istraživanje ukrajinske organizacije „Rating Group“ objavljeno danas.

Uprkos ovonedeljnom razgovoru ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džozefa Bajdena, strahovi od rata su i dalje veliki, a retorika o mogućoj konfrontaciji je pojačana. U oštrim komentarima objavljenim u četvrtak, Putin je rekao da tekući sukob između proruskih separatista i snaga lojalnih Kijevu u istočnoj Ukrajini „uveliko liči na genocid“.

Rusija se, prema satelitskim snimcima i izveštajima zapadnih obaveštajnih službi priprema za invaziju na Ukrajinu a već je rasporedila desetine  hiljada vojnika blizu ukrajinske granice.

Moskva tvrdi da ne planira napad i da samo odgovara na držanje ukrajinske vojske.

Itraživanje je sprovedeno između 6. i 8. na uzorku od 2,500 ispitanika iz Ukrajine, isključujući Krim koji je anektirala Rusiji, kao i otcepljene republike Donjeck i Lugansk, koje su pod kontrolom seperatista od 2014.

U aprilu, kada je Rusija na sličan način optužena za značajno gomilanje trupa u blizini ukrajinske granice, 76 odsto Ukrajinaca je reklo da je Rusija „neprijateljska“ država.

Više od 14.000 ljudi poginulo je u sedmogodišnjem sukobu između Ukrajine i proruskih snaga. Uprkos sporazumu o prekidu vatre, kršenja su česta i na desetine boraca sa obe strane stradaju svake godine.

Većina Ukrajinaca želi da se taj sporazum nazvan sporazumom iz Minska revidira, pokazalo je istraživanje.

Anketa je takođe pokazala da Ukrajinci gaje znatno negativniji stav prema Belorusiji u poslednjih osam meseci, pošto se moćni lider Aleksandar Lukašenko sve više povezao sa Moskvom usred međunarodne izolacije.

Skoro polovina (48odsto) ispitanika reklo je da je Belorusija „neprijateljska država“, u odnosu na 22 odsto u prethodnom istraživanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari