Više od četiri milijarde dinara neizmirenih obaveza Ministarstva odbrane 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA/EV)

Neizmirene obaveze Ministarstva odbrane na dan 31. decembar 2021. iznose 4,07 milijardi dinara, od kojih je 2,5 milijardi dinara za obračunate, a neisplaćene rashode po osnovu plate za decembar 2021. godine, dok 1,2 milijarde dinara predstavljaju sporna potraživanja od kupaca, objavila je Državna revizorska institucija.

U okviru Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja Ministarstva odbrane navedeno je i da se zaduženje konta spornih potraživanja sprovodi u trenutku kada potraživanje pređe u nadležnost Vojnog pravobranilaštva.

Vojno pravobranilaštvo se, kada je reč o potencijalnim obavezama Ministarstva odbrane, izjasnilo da postojeći računarski program koji koriste za vođenja evidencije sudskih predmeta iz svoje nadležnosti, ne raspolaže opcijom filtriranja podataka kojom bi iz kategorije „tužilac“ mogla biti izdvojena samo pravna i fizička lica koja su podnela tužbe protiv Ministarstva odbrane, ukazali su revizori.

To znači da su kategorijom obuhvaćeni i predmeti u kojima se Ministarstvo odbrane pojavljuje u svojstvu tužioca, tako da u Izveštaju o reviziji za 2021. nije naveden podatak o visini potencijalnih obaveza Ministarstva odbrane.

Konstatovano je, međutim, da je Vojno pravobranilaštvo tokom jula 2017. godine iniciralo proces nadogradnje novog, osavremenjenog računarskog programa namenjenog vođenju evidencije predmeta iz
nadležnosti Pravobranilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari