Bez država Zapadnog Balkana nema cjeline Evropske unije, a u procesu evropskih integracija treba poštovati ono što su individualna dostignuća svake zemlje, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Petom regionalnom ekonomskom forumu država jugoistočne Evrope u Ohridu.

Nakon razgovora sa makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, Vujanović je podržao stav da zemlje regiona sa više odlučnosti treba da nastupaju prema Briselu i ponovio da je EU prioritet svih zemalja Zapadnog Balkana.

– Treba udružiti napore i pojedinačan odnos svih kako bi što prije bili u EU i podijelili njene vrijednosti, odnosno pokazali da treba da budemo dio EU koji ima svoju punu vrijednost – kazao je Vujanović novinarima.

Crvenkovski je naglasio da su odnosi Crne Gore i Makedonije na visokom nivou, kao što je to bilo i do sada.

– Radi se o izuzetnim prijateljskim odnosima koji počivaju na međusobnom uvažavanju i podršci. Odnosi Crne Gore i Makedonije mogu biti pozitivan primjer za čitav region – kazao je Crvenkovski.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da zemlje regiona, ako žele da očuvaju makroekonomsku stabilnost i razvoj svojih ekonomija 2009. i 2010, moraju da prošire saradnju povećanjem zajedničke trgovine i stimulacijom zajedničkih investicija, posebno u projektima infrastrukture.

Odlazak „slobodne ruke“

– Moć „slobodne ruke“ na tržištu je skinuta sa pijedestala. Kriza je pokazala da države moraju igrati mnogo aktivniju ulogu u regulisanju ekonomije – istakao je Branko Crvenkovski i dodao da „svijet koji smo do sada znali definitivno postaje dio prošlosti“. Makedonski predsjednik naglasio je da vlade moraju biti spremne da intervenišu i nađu rješenja uvijek kada je ugroženo normalno funkcionisanje tržišne ekonomije, „a time i budućnost građana i kompanija“. Crvenkovski je rekao da je makedonska berza doživjela dramatičan pad cijena akcija i obima trgovine u posljednjoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari