Više stotina dece hrani se u Narodnoj kuhinji u Subotici: Najmlađe je staro dve godine 1Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Od ukupnog broja korisnika programa Narodne kuhinje u Subotici, čak četvrtinu čine deca uzrasta od dve do 18 godina, što je najveći broj mališana posmatrajući period od nekoliko godina unazad.

Narodna kuhinja u Subotici je najveća u Vojvodini sa ukupno 1.200 korisnika, od kojih 300 čine maloletna deca.

Kako za Danas kaže Miodrag Varo, koordinator programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotice, ovaj trend je u porastu, jer se broj dece na “narodnom kazanu” prethodnih godina kretao između 200 i 250, bilo je i slučajeva da dostigne 280, ali ne i 300, koliko je u ovoj godini.

“Kada je bilo oko 250 mališana, mi smo se brinuli i imali smo negde nadu da će to da stane, barem privremeno. Nažalost, nije”, kaže Varo.

Prema njegovim rečima, osim teške socijalno-ekonomske situacije u kojoj se nalaze građani, jedno od objašnjenja zbog čega je broj dece na programu Narodne kuhinje toliko visok je i taj što je mnogo porodica sa velikim brojem dece došao u Suboticu sa prostora Kosmeta.

Kako je u takvim domaćinstvima uvek potrebno svega, topli obrok nije jedino što Crveni krst Subotice obezbeđuje najmlađim korisnicima Narodne kuhinje.

“Tokom jeseni smo uspeli da opskrbimo veliki broj dece školskim priborom, pre svega decu Narodne kuhinje. Podelili smo veliki broj paketa za Božić, kao i novogodišnje paketiće za decu Narodne kuhinje”, ističe Varo.

Više stotina dece hrani se u Narodnoj kuhinji u Subotici: Najmlađe je staro dve godine 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Kada su u pitanju ostali korisnici Narodne kuhinje, naš sagovornik kaže da su to većinom penzioneri sa malim primanjima, odnosno starije stanovništvo iz samačkih domaćinstava, kao i višečlane porodice.

Iako je u poslednjim mesecima primetan veći pritisak socijalno ugroženih građana, Varo kaže da je to uobičajeno za zimski period, jer tada uglavnom prestaju angažovanja preko privremeno-povremenih poslova, od kojih pretežno žive korisnici Narodne kuhinje.

Takođe, teškoj situaciji doprinose i dešavanja u Ukrajini, kao i cene roba i usluga koje neprestano rastu, te se kroz svakodnevnu podelu toplih obroka na 33 punkta u gradskim i prigradskim mesnim zajednicama, uvek zadesi da neko zatraži pomoć u još nečije ime.

“Sigurno u nekih 40 odsto slučajeva saznamo, možda i pre nekih drugih institucija u gradu, da tamo negde postoji još neko u komšiluku da je socijalno ugrožen ili da u porodici postoji još neko ko nije na listi korisnika. U takvim slučajevima možemo da pripomognemo kolegama u Centru za socijalni rad, pa da ih uputimo na te adrese ili da tom socijalno ugroženom olakšamo i otvorimo vrata da pre dođu do neke vrste pomoći. To je ono što radimo, pored podele hrane, garderobe, higijenskih artikala i psihosocijalne podrške za sve ugrožene”, kaže Varo.

Više stotina dece hrani se u Narodnoj kuhinji u Subotici: Najmlađe je staro dve godine 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Naš sagovornik naglašava da je Subotica među prva tri grada po izdvajanju Gradske uprave za socijalnu zaštitu, a svake godine na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obezbedi i pakete hrane i higijene za najugrožene građane.

Sam program Narodne kuhinje, Gradska uprava Subotice finansira sa 36,7 miliona dinara, a rad podržavaju i brojni donatori, kao i Crveni krst Srbije kroz 10 osnovnih životnih namirnica koje se koriste prilikom pripreme obroka.

Zahvaljujući tome, Varo kaže da za sada uspevaju da odgovore na potrebe socijalno ugroženih građana, te da ukoliko bi Centar za socijalni rad, koji ažurira liste korisnika, procenio da postoji potreba za proširenjem, Crveni krst Subotice bi imao tehničkih kapaciteta da dnevno pripremi tople obroke za još 500 korisnika.

Turijske kobasice za korisnike Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike

Udruženje građana “Kobasicijada” iz Turije već 37 godina pomaže rad subotičke Narodne kuhinje. Tako su i ovog februara, u okviru promocije koja se održava u centru grada, donirali 50 kilograma svežih kobasica.

“Mi smo inače humanitarno udruženje građana i nama je puno srce kada nekome možemo da pomognemo. Znamo da je ovo malo, ali opet, koliko su naše mogućnosti, dajemo”, rekao je Željko Popić iz udruženja građana “Kobasicijada”.

Prema rečima Miodraga Vara, nijedna donacija nije mala, već bi bilo odlično kada bi svako sledio primer ovog udruženja.

“Ove sveže kobasice koje su donirane ćemo iskoristiti za pripremu obroka korisnika Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike već u narednim danima”, poručio je Varo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari