"Više zgrada nikne, nego što drveća olista": Zrenjaninci u čudu šta se dešava u njihovom gradu 1Foto: M. P. / Danas

Problem manjka zelenila u Zrenjaninu nikako da se reši i da se uspostavi dugo potreban balans između urbanizovanih i zelenih površina.

Prošlogodišnje akcije i planska sadnja na više lokacija u gradu naišle su na odobravanje javnosti u prvom trenutku, ali je nedovoljna briga o sadnicama i njihovo sušenje razlog novim krtikama.

„Više zgrada nikne, nego što drveća olista“, opisuju Zrenjaninci situaciju sa zelenilom u svom gradu.

Zašto je to tako, pitaju građani koji šalju fotografije drveća i oštećenog zelenila. Građani su se usprotivili proletos i kada je posečen drvored ispred zgrade Lesnina, simbol istoimenog naselja u Zrenjaninu.

„Postavljamo pitanje ko je kriv i ko je odgovoran što i pored jako sušnog perioda u proteklim mesecima ova stabla nisu zalivana i nije se vodilo računa o ovoj pompezno najavljivanoj investiciji ozelenjavanja našeg grada. Zrenjaninu nedostaje zelenila, uređenih parkova i zelenih površina, a ovaj korak koji je trebao da ide u tom pravcu pokazuje da se sve radi površno, neodgovorno i bez konsultovanja struke, u ovom slučaju iz hortikulture“, kaže inženjer poljoprivrede i narodni poslanik Zoran Sandić.

I nisu samo stradala pojedinačna stabla i drvoredi od suše, slično je i u parkovima gde je rađeno ozelenjavanje.

Prema projektu rekonstrukcije parkovskog prostora, na površini od 3,3 hektara u zrenjaninskom naselju Putnikovo iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije opredeljeno je prošle godine 2.3 miliona dinara.

Sredstva su dobijena na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

„Izašao sam na lice mesta, jasno se vidi da 80 do 90 odsto srebrnolisnog javora koje je trebalo da u narednim godinama ozeleni ovaj kraj u ulici Marka Oreškovića nije u životu i osušilo se. Isti slučaj je, na žalost, i u drugom kraju grada u ulici Prilepski red gde takođe 80 odsto novo zasađenih stabala hrasta u parku Putnikovo se suši i nisu se primili“, upozorava Zoran Sandić.

Na „drvocid“ upozorava i Narodna stranka u Zrenjaninu, reagujući na seču drveća u ulicama Jug Bogdana, Marka Oreškovića, i u nasleju Bagljaš duž magistrale.

„Najviše pažnje posvećeno je kružnim tokovima. Izostaje, međutim, sistemska zamena drveća, gde se vodi računa o vremenu sadnje, ali i održavanju sadnog materijala ni reči“, navela je Narodna stranka Zrenjanin.

Na osnovu zahteva o dobijanju informacija od javnog značaja ove stranke, iz JKP „Čistoća i zelenilo“ su dobijeni podaci da je u 2018. godini posađeno 19 sadnica i 253 šiblja, 2019. godine 158 sadnica i 548 šiblja, a 2020. godine 361 sadnica i 622 šiblja.

Ipak, podaci na papiru su jedno a stanje na terenu drugo. Kako sagovornici Danasa navode, izuzetno je mali procenat primljenih sadnica. Većina se osuši.

A dokle se odmaklo sa uređenjem Karađorđevog parka najbolje opisuju stanari ove ulice, koji svaki dan pogledaju u pravcu parka, nadajući se da je počelo njegovo uređenje.

„Ništa nije počelo iako su najavili da će vaditi stara stabla i saditi novo zelenilo. Njima je stadion važniji od parka“, komentariše Zrenjaninac Jovo J.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari