Viši sud u Nišu ispituje formalnosti i dokaze u optužnici za ubistvo porodice Đokić 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

U Više javno tužilaštvo u Nišu danas je stigla odluka Višeg suda kojom se vraća na formalnu doradu optužnica protiv Gorana Džonića i njegovog sina Stefana, koji su okrivljeni da su učestvovali u brutalnom ubistvu tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, u noći između 26. i 27. septembra prošle godine, u ataru aleksinačkog sela Moravac.

“Danas je je stigla odluka Višeg suda o otklanjanju nedostataka utvrđenih u fazi ispitivanja formalne ispravnosti optužnice, u smislu člana 333. Zakona o krivičnom postupku, koji se u principu odnose na pogreške u napisanim imenima, datumima, i slično.

Posle toga Viši sud će pristupiti meritornom ispitivanju optužnice, odnosno ispitivanju navedenih dokaza i sličnih okolnosti, a nakon toga odlučiti da li će da potvrdi optužnicu”, rekli su za Danas u niškom VJT.

Okrivljenom Goranu Džoniću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija i nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Njegov sin Stefan je okrivljen za krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva, u sticaju  sa krivičnim delom nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Obojici je produžen pritvor za još 30 dana i on najduže može trajati do 6.maja ove godine.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Za ubistvo su bili osumnjičeni, osim Gorana i Stefana Džonića, i Goranov drugi sin Milan, svi iz aleksinačkog sela Moravca, kao i braća Aleksandar i Kostadin Milošević, takođe, iz Moravca, ali su njih trojica pušteni iz pritvora i protiv njih nije podignuta optužnica.

Prema dostupnim podacima, svi dosadašnji dokazi u istrazi ukazivali su da je u ubistvu učestvovao prvookrivljeni Goran Džonić, dok je njegov sin Stefan imao alibi za noć ubistva.

Deset kolega Goranovih sinova potvrdili su pred tužilaštvom da su oni u noći ubistva bili na radnim mestima, odnosno Stefan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a Milan u vatrogasnoj jedinici.

Međutim, u dvorištu porodične kuće u kojoj je Stefan najčešće boravio, a koja se nalazi na placu njegovog oca, pronađeni su džakovi sa 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića u kojem su bili ugrađeni sefovi.

Goran Džonić je navodno znao za sefove jer je povremeno prao to vozilo.

Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana (57) i Gordane Đokić (56), kao i njihove ćerke Lidije (25), pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.