Viši sud u Nišu produžio pritvor okrivljenima za ubistvo porodice Đokić 1Više javno tužilaštvo: Foto Viši sud Niš

Viši sud u Nišu produžio je pritvor za još 30 dana Goranu Dž. i njegovim sinovima M.Dž. i S.Dž, kao i braći K.M. i A.M, koji su okrivljeni za brutalno ubistvo Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25), iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac, potvrđeno je danas u tom sudu.

Prema navodima ovog suda, svima je pritvor produžen jer je za krivično delo koje im se stavlja na teret zakonom zaprećena kazna zatvora iznad deset godina, a težina dela i način izvršenja su doveli do uznemirenja javnosti.

Prvookrivljenom Goranu Dž. pritvor je produžen i da ne bi uticao na svedoke.

Više javno tužilaštvo je prethodno naložilo njegovo psihijatrijsko veštačenje, koje se obavlja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beograd.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su izvršile krivično delo teškog ubistva, tako što su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Dž. dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Jedan od svedoka, metalostrugar, kazao je da je Goran Dž. od njega tražio da mu napravi prigušivač za pištolj, što je on i učinio, misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu.

Deset kolega S.Dž. i M. Dž. potvrdili su pred tužilaštvom da su S.Dž. i M. Dž. u noći ubistva bili na radnim mestima, jedan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a drugi u vatrogasnoj jedinici.

Majka, supruga i devojka braće K.M. i A.M. svedočile su da ni oni kritične noći nisu bili na mestu ubistva, pozivajući se na snimke nadzornih kamera na kući, gde je bio jedan od njih, ili snimke kamera na putu Niš- Aleksinac, na kojem se nalazio drugi.

Braća S. Dž. i M. Dž, kao i braća K. M. i A. M. pritvoreni su nakon iskaza prvookrivjenog Gorana DŽ, koji ih je doveo u vezu sa ubistvom, da bi kasnije delimično promenio iskaz, te kazao da njegovi sinovi S.Dž. i M. Dž. ni na koji način nisu umešani u ovo krivično delo.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

U voćnjaku sina Gorana Dž. pronađeno je 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića, u kojem su bili ugrađeni sefovi.

Goran Dž. je navodno znao za sefove jer je povremeno prao to vozilo. Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari