Visoki Dečani odgovorili poslanici Samoopredeljenja: Ne kupujemo zemlju kako bi sprečili naseljavanje Albanaca 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Manastir Visoki Dečani demantovao je navode poslanice pokreta Samoopredljenje da kupuje zemlju od Srba u Goraždevcu kako se ne bi naselili Albanci, uz poruku da takve izjave imaju za cilj da izazovu etničko i versko neprijateljstvo, preneo je danas portal Kossev.

Poslanica Fatmire Muljhadža Kolčaku je u objavi na Fejsbuku u ponedeljak navela da manastir kupuje kuće i nekretnine od lokalnih Srba u Goraždevcu kako bi se „osiguralo da područje ne bude naseljeno Albancima“.

Iz manastra su istakli da je reč o dezinformacijama koje šire Samoopredeljenja i da se pogrešno tvrdi da manastir Visoki Dečani kupuje imovinu od Srba u susednim selima „sa političkom agendom“.

Ove tvrdnje su potpuno lažne i zlonamerne, navodi se u saopštenju i dodaje da manastir nema nameru, niti poseduje sredstva kako bi kupovao imovinu, „posebno u kontekstu u kojem kosovske vlasti, uprkos sudskim presudama, ne priznaju vlastitu manastirsku imovinu“.

Preciziraju da se manastir isključivo angažovao kako bi pomogao jednoj srpskoj porodici, koja nije imala gde da živi, kako bi kupila kuću, i to još pre nekoliko godina.

„Međutim, manastir ne koristi ovu imovinu, niti stiče bilo kakvu imovinu u ovdašnjim selima. Ova činjenica se lako može proveriti kroz katastarsku evidenciju“, precizirali su iz manastira, istakavši da su posvećeni negovanju harmonije i razumevanja među svim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari