Visoki Dečani konačno upisali 24 hektara zemlje u kosovski katastar na svoje ime 1foto FoNet

Eparhija raško prizrenska Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu potvrdila je da je manastir Visoki Dečani 20. marta upisao 24 hektara zemlje i šume u Centralni katastar Kosova u Prištini.

„Na osnovu katastarskog izvoda možemo da potvrdimo da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine izvršena i da je i u Katastru manastir priznat kao vlasnik imovine koja je ranije bila sporna. Ovim možemo da zaključimo da je dugogodišnji pravni proces koji se vodio oko 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani konačno rešen“, naedeno je u saopštenju.

Prethodno je 13. marta premijer Kosova Aljbin Kurti  zatražio od Katastarske agencije Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o ustupanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

On je taj svoj zahtev obrazložio kao odlučujući uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope tokom Parlamentarne skupštine te institucije koja će se održati u aprilu.

Premijer Kosova je rekao i da se stav Vlade prema „ovoj nikad štetnijoj odluci“ neće promeniti, ali da, s druge strane, nema sumnje da članstvo Kosova u Savetu Evrope „ne bi bila samo istorijska pobeda već i gigantski korak“ da Kosovo prizna pet članica Evropske unije koje to nisu uradile.

Lokalne vlasti u Dečanima odbijale su godinama da manastiru Visoki Dečani dozvole da u katastar upiše 24 hektara zemlje i šume jer smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija, te da nikada nije pripadala manastiru.

Smatrali su i da je Ustavni sud „legalizovao“ odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Ovakav stav lokalnih vlasti su sve vreme podržavali i visoki zvaničnici Kosova-premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani-za koje je ova odluka Ustavnog suda „zasnovana na diskriminatorskoj politici Vlade Srbije iz 90-ih godina“.

Međutim, iz manastira Visoki Dečani su napominjali da je njima te 1997. godine zapravo vraćeno 24 od ukupno 700 hektara zemlje, koju im 1946. godine oduzela komunistička vlast Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari