Predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu pozdravili odluku Vlade o manastiru Dečani 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Suniog, Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano i ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode pozdravili su danas odluku Vlade Kosova da primeni odluku Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Dečani.

Suniog je u objavi na platformi Iks napisao da je ovo dobar dan za vladavinu prava na Kosovu.

„Dugo očekivana primena odluke Ustavnog suda iz 2016. godine po pitanju Manastira Dečana i registracije manastirskog zemljišta konačno postaje realnost. EU je zasnovana na vladavini prava. Očuvanje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa neophodni su preduslovi za put Kosova u EU“, naveo je Sunziog.

On je rekao da je današnja odluka dobrodošao korak, koji pokazuje posvećenost Kosova.

Odluku Vlade Kosova u vezi sa manastirom Dečani pozdravio je šef Euleksa na Kosovu Đovani Pjetro Barbano.

„Veoma pozdravljam odloženo sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju Manastira Dečane. Pravna sigurnost je temelj vladavine prava“, napisao je Barbano na platformi Iks.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rohde pozdravio je odluku Vlade Kosova, koja je naložila Katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda i da manastiru Dečani prizna pravo svojine na 24 hektara zemljišta.

Prema njemu ova odluka označava važan korak u posvećenosti Kosova vladavini prava.

„Konačno je to urađeno. Iako je primena odluke Ustavnog suda bila veoma kasna, ona označava važan korak u posvećenosti Kosova vladavini prava“.

„Čestitamo Vladi Kosova, svim političkim akterima koji su uključeni i manastiru Dečani na ovom istorijskom trenutku“, napisao je nemački ambasador.

Inače, Vlada Kosova je danas dala zeleno svetlo Katastarskoj agenciji Kosova za sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova u vezi imovine manastira Dečane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari