Vitale: NATO pomogao Srbiji da uništi 2.000 tona zastarele municije 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

General Tomazo Vitale, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, izjavio je danas da su tokom 15 godina od kada se Srbija pridružila programu NATO „Partnerstvo za mir“ održane brojne zajedničke vežbe za upravljanje posledicama vanrednih situacija i zajedničke obuke pripadnika vojske, kako bi se bolje suočavali sa bezbednosnim izazovima.

Vitale je emisiju na Jutjub kanalu agencije za istraživanje javnog mnjenja Demostat podsetio i da NATO obučava vojnike Srbije kako bi bili spremni za učešće u međunardnim vojnim operacijama širom sveta.

„NATO je uložio milione evra da bi pomogao naporima Srbije da uništi opasnu zastarelu municiju. Za sada je uništeno preko 2.000 tona i ovo je bitna tema, važna za našu sredinu. Još jedan značajan program je ‘Nauka za mir i bezbednost’. U njemu je Srbija veoma aktivan učesnik. Učestvovala je u više od 40 projekata, koji se bave brojnim pitanjima, koja su veoma važna na polju bezbednosnih izazova“, kazao je Vitale.

On je istakao da je NATO spreman da pruži podršku potrebama, prioritetima i politikama Srbije, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti.

„Mi kao Savez poštujemo pravo svake suverene zemlje da bira sopstvenu spoljnu politiku i da određuje sopstvene bezbednosne aranžmane, bez ikakvog mešanja. Samim tim, NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i to uvek jasno i dosledno ističemo“, rekao je Vitale.

Kako je istakao, NATO sa druge strane ima takozvanu politiku „otvorenih vrata“, što u praksi znači da su zemlje koje žele da se učlane u NATO dobrodošle, kao što se poštuje i pravo drugih da budu partneri NATO i ne postanu članice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari