Vjosa Osmani osudila Vulinove izjave o masakru u Račku 1Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pridružila se danas osudama izjave ministra policije Aleksandra Vulina, koji je juče rekao da je „masakr u Račku izmišljotina i laž“, prenosi Kosovo onlajn, pozivajući se na pisanje prištinskih medija na albanskom.

U saopštenju za javnost iz kabineta predsednice Kosova navodi se kako je je „Vulin pokušao da propagandom promeni istorijske činjenice, ali da je to nemoguće i nedostižno“.

„Bivši portparol supruge zločinca Miloševića, propagandom pokušava da promeni istorijske činjenice. Ali to je nemoguće i nedostižno. U Račku se dogodio zločin protiv čovečnosti. Ova činjenica je poznata i dokumentovana širom sveta. Vulinove tendencije otkrivaju ambiciju Srbije da promeni istoriju, ovaj dugogodišnji napor ove zemlje u odnosu na Kosovo“, ocenila je Osmani.

Ona je istakla da su takvi napori Srbije „nastavak mentaliteta Miloševićevog režima“ od čega Vulin kao lojalista „ne uspeva da se otrge“.

„Negiranje ratnih činjenica kroz rehabilitaciju ratnih zločinaca je zločin koji se ponavlja. Ali, istina o Račku je moćnija od bilo kakve propagande Vulina i njegovih saradnika. Oni mogu da snimaju filmove, ali u Račku i širom Kosova nastupila je realnost koja je otkrila nameru srpske države da istrebi albanski narod na Kosovu“, poručila je Osmani.

Prema njenim rečima, „upravo zbog Račka i drugih masakra, NATO je vojno intervenisao protiv Srbije i njenih vojnih ciljeva na Kosovu, kako bi zaustavio surovost genocidnog režima“, ocenjeno je u sapštenju predsednice Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari