Vlada da poštuje uredbu koju je sama donela 1Foto: N1

Pod parolom „Za spas obrazovanja“ članovi Foruma srednjih stručnih škola Beograda organizovaće protest u sredu, u 11 sati ispred sedišta Ministarstva prosvete.

– Ovo je protest zaposlenih u školama. Ne tržimo pare nego želimo da ukažemo javnosti, Ministarstvu prosvete i političkim strukturama kakav je položaj prosvetnih radnika. Drugi sindikati su tražili povećanje plata za 15, 20 odsto. Mi ne tražimo povećanje zarada, već da Vlada poštuje uredbu koju je sama donela. Veštački su podigli plate tetkicama za 11,12 hiljada, a nama su smanjili – odgovara Milorad Antić, predsednik Foruma, na pitanje Danasa zašto sada organizuje protest kada je tvrdio da su nedavni protesti ostalih sindikata obrazovanja besmisleni.

On precizira da bi poštovanjem Uredbe za obračun i isplatu plata, raspon između najniže i najviše plate u obrazovanju bio 1:2,89 te bi osnovna plata nastavnika iznosila 102.000 dinara.

– Ne žele tetkice milostinju, a ni mi ne tražimo ništa više od onog što nam pripada na osnovu odluka Vlade Srbije – kategoričan je Antić.

Forum srednjih stručnih škola zahteva i da Vlada uredbom zaštiti nastavnike, pošto ne mogu da dobiju status službenog lica, a na pitanje na koji način, Antić odgovara da bi uredbom trebalo prevideti kazne za učenike u slučaju napada na prosvetne radnike.

– Ovako, disciplinski postupci traju po šest meseci i završe se tako što učenik maskimum dobije jedinicu iz vladanja, a retko ko je isključen iz škole – navodi Antić.

Na spisku zahteva sindikata na čijem je čelu su i smanjivanje broja učenika u odeljenju na 20 i ograničavanje mandat direktorima škola, pošto su neki na toj funkciji i po dve decenije.

– Mi kažemo stop dugovečnim direktorima koji smatraju da je škola njihova – ističe Antić, koji se zalaže za ranije zakonsko rešenje da direktor može da bude biran najviše dva puta.

Na pitanje zašto Forum srednjih stručnih škola (FSSŠ) ne nastupa u sredu zajedno sa Forumom beogradskih gimnazija, Nezavisnim sindikatom prosvetnih radnika Vojvodine i Sindikatom obrazovanja Požarevac, Antić kaže da im je poslao poziv da se priključe protestu, ali da je od njih stigao negativan odgovor. Ipak, ističe da će se članovi tog sindikata pojedinačno priključiti.

U proglasu koji je FSSŠ objavio povodom protesta navodi se da su „nastavnici obespravljeni, katastrofalnog materijalnog stanja, bez autoriteta i ugleda kako kod đaka, tako i kod roditelja“. To je, ističe se, „rezultat decenijskog i sistematskog urušavanja sistema obrazovanja, a samim tim i nastavnika kao stuba i nosioca tog sistema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari