Vlada Kosova usvojila preliminarno rešenje o eksproprijaciji zemljišta za potrebe KBS, gde je nekada bio kamp KFOR-a 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici preliminarno rešenje za eksproprijaciju zemljišta u Suvoj Reci, za potrebe kosovskog ministarstva odbrane, odnosno KBS-a.

U odluci se navodi da se ekspropriše društvena nepokretnost preduzeća „Balkan“, gde se nalazio bivši kamp misije KFOR „Kazablanka“.

Odluka je na današnjoj sednici usvojena jednoglasno, a u njoj se precizira da se eksproprijacija vrši „u javnom interesu“, prenosi KoSSev.

Ipak, nije precizirano za koju se konkretno namenu zemljište dodeljuje KBS-u.

Aljiu: Eksproprijacija u skladu sa zakonom

Kosovski ministar prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu, objasnio je na današnjoj sednici da je krajem prošle godine održana javna rasprava o eksproprijaciji na kojoj su tretirani zahtevi i žalbe vlasnika zemljišta.

Naglasio je da su ispunjeni uslovi u skladu sa zakonom, te da je potom Odeljenje za eksproprijacu pozvalo kosovsku vladu da donese odluku kojom se odobrava preliminarna odluka za eksproprijaciju.

Aljiu je ujedno rekao da su završene konsultacije sa drugim institucijama o ovoj odluci, ali i da je neophodno da se završe procedure o eksproprijaciji i proceni zemljišta za sve vlasnike koji su evidentirani.

Kosovska vlada je još prošle godine donela odluku u vezi sa eksproprijacijom ove parcele.

Kamp Kazablanka zatvoren 2012. godine

Na 173. sednici koja je održana 16. novembra prošle godine, takođe je saopšteno da je zemljište na kojem je nekada bio kamp „Kazablanka“, izdvojeno za potrebe KBS-a, ali takođe bez preciziranja koje su to konkretno „potrebe“.

Kamp „Kazablanka“ bio je jedna od vojnih baza KFOR-a na Kosovu. Funkcionisao je u periodu od 1999. do 2012. godine. Kako je uoči zatvaranja pisao Info-ks, trebalo je da se te iste godine kamp, odnosno zemljište na kojem je bio, vrati u vlasništvo opštine Suva Reka.

Kosovska vlada je na današnjoj sednici ujedno usvojila odluku, odnosno zahtev javnog preduzeća „Trepča“ za dodelu na korišćenje katastarske parcele u opštini Leposavić, za izgradnju ekološke deponije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari