Predstavnici crnogorske vladajuće koalicije ponovili su juče da nema pritisaka na Podgoricu da prizna nezavisnost Kosova. „Nikakvih pritisaka na Crnu Goru po pitanju izjašnjavanja o nezavisnosti Kosova nema“, izjavio je portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević Radiju Slobodna Evropa.

Predstavnici crnogorske vladajuće koalicije ponovili su juče da nema pritisaka na Podgoricu da prizna nezavisnost Kosova. „Nikakvih pritisaka na Crnu Goru po pitanju izjašnjavanja o nezavisnosti Kosova nema“, izjavio je portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević Radiju Slobodna Evropa. Crna Gora će stav o kosovskoj nezavisnosti graditi na bazi sopstvenih državnih i nacionalnih interesa, uz uvažavanje svojih strateških evropskih i evroatlantskih integracija, rekao je Kovačević.
Funkcioner DPS kaže da se na unutrašnjem i djelimično regionalnom planu pokušava politizovati odnos Crne Gore prema kosovskoj nezavisnosti, prvenstveno kroz naglašeno medijsko prisustvo tog pitanja.
Portparol Socijaldemokratske partije Raško Konjević takođe tvrdi da nema pritisaka na Podgoricu u vezi priznanja nezavisnosti Kosova. Konjević je kazao da Crna Gora o tom pitanju slijedi ono što je politika EU. „Na to nas obavezuje i potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, istakao je Konjević.
Premijeri Crne Gore i Kosova, Milo Đukanović i Hašim Tači su u kontaktu i zvanična Priština očekuje da Crna Gora uskoro prizna Kosovo. To je jučerašnjim podgoričkim Vijestima izjavio Zenum Pajazisi, ministar unutrašnjih poslova u kosovskoj vladi. Predstavnici albanskih partija u crnogorskom parlamentu više su puta u posljednje vrijeme pozvali crnogorsku vlast da prizna Kosovo, jer bi to bio doprinos stabilnosti regiona, ali i unutrašnjih prilika u njoj.
S druge strane, predstavnici prosrpskih partija ukazuju da bi priznanje nezavisnosti Kosova destabilizovalo i prilike u regionu i unutrašnje odnose u Crnoj Gori. Prosrpske partije se oštro suprotstavljaju priznanju Kosova, ističući da su za Crnu Goru od suštinske važnosti dobri odnosi sa Beogradom.
Više crnogorskih zvaničnika istaklo je ranije da neće žuriti sa odlukom oko Kosova i da Crna Gora namjerava da ima dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom. Demokratska srpska stranka juče je osudila izjavu specijanog predstavnika EU za Kosovo Pitera Fejta da bi Crna Gora trebalo da prizna Kosovo, ocjenjujući da se radi o drskom miješanju u unutrašnje stvari.
Fejt je izjavio da očekuje da i Crna Gora i Makedonija uskoro priznaju kosovosku državu, najavljujući i takozvanu šatl diplomatiju između Prištine i Beograda. „Ovo je prvi put da se neki evropski zvaničnik javno usudio da na ovaj način vrši pritisak na Crnu Goru kako bi priznala samoproglašenu terorističku tvorevinu na dijelu teritorije Srbije“, kaže se u saopštenju te stranke.
DSS zahtijeva od crnogorske vlasti da se usprotivi pritisku predstavnika EU za Kosovo jer je sada više nego jasno da se dio evropske birokratije koji gura nezavisnost Kosova nalazi u panici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari