Vlada: Srbija među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

U ovogodišnjem izdanju jedinstvenog globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija – United Nations eGovernment Development Survey 2022, koji sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice Ujedinjenih nacija, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Indeks razvoja elektronske uprave (engl. eGovernment Development Index – EGDI) Republike Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao „veoma visok“.

Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je 8. najveći skok na rang listi.

Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu, navodi se u saopštenju.

„U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala toliko da je sada ispred pojedinih država članica Evropske unije – Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke“, saopštila je Vlada Srbije.

EGDI – indeks razvoja eUprave je kompozitni indeks zasnovan na tri zasebna bazna indeksa koja mere razvoj onlajn usluga (OSI), ljudske kapacitete (HCI) i telekomunikacionu infrastrukturu (TII). Vrednost ovih indeksa može da bude „veoma visok“, „visok“, „srednji“ ili „nizak“.

„I kompozitni i svi bazni indeksi Srbije su ocenjeni ocenom ‘veoma visok’, a po vrednosti indeksa elektronskih usluga Srbija se našla na 26. mestu u svetu, i to ispred visoko razvijenih zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i čak ispred 16 zemalja članica Evropske unije – između kojih i Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska, Grčka“, istaknuto je u okviru saopštenja.

Indeks eParticipacije pozicionira našu zemlju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari